Osvrnuli se na niz tema
65

Erdogan razgovarao s Meloni pa joj se zahvalio jer promovira tradicionalne u odnosu na LGBT vrijednosti

V. K.
Recep Tayyip Erdogan i Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Recep Tayyip Erdogan i Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je s premijerkom Italije Giorgiom Meloni, a lideri su se tokom razgovora osvrnuli na niz aktuelnih tema.

Iz kabineta premijerke Italije saopćeno je kako su se lideri fokusirali na bilateralne odnose, ali i na vanjsku politiku.

"Razgovor se fokusirao na dramatičnu situaciju na Bliskom istoku. Meloni je naglasila potrebu povećanja humanitarne pomoći civilnom stanovništvu te su zajedno pozvali na prekid vatre u Gazi i Libanu. Meloni je podvukla ključnu ulogu UNIFIL-a i potrebu da sigurnost ove misije bude zagarantovana u svakom trenutku", saopćeno je.

S druge stane, Erdogan je, komentirajući situacija na Bliskom istoku, izjavio kako je Izrael ignorisao sva upozorenja.

"Proširili su vatreni obruč na Bliskom istoku i važno je zbog toga da međunarodna zajednica djeluje kako bi zaustavila izraelsku agresiju. Napadi Izraela na Liban i misiju UN-a, kao i na Gazu, su neprihvatljivi", naveo je.

Također, Erdogan se zahvalio italijanskoj premijerki Meloni na, kako je rekao, njenom pristupu koji podržava koncept porodice koji ističe porodične i tradicionalne vrijednosti u odnosu na LGBT zagovornike.j