Diplomatska ofanziva
90

Erdogan razgovarao sa predsjednikom Palestine Mahmoudom Abbasom, rade na postizanju mira

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska nastoji deeskalirati napetosti usred tekućeg rata između palestinske grupe Hamas i Izraela, rekao je u ponedjeljak predsjednik Recep Tayyip Erdogan svom palestinskom kolegi Mahmoudu Abbasu.
"Turska ulaže sve napore da okonča sukob u regiji i uspostavi mir što je prije moguće", rekao je Erdogan Abbasu, prema izjavi koju je objavila Predsjednička uprava za komunikacije.

Erdogan je također razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Isaacom Herzogom o najnovijim dešavanjima u vezi s napetostima između Palestine i Izraela.

Također je razgovarao s libanskim premijerom Najeebom Mikatijem o pojačanom regionalnom sukobu usred palestinsko-izraelskih napetosti.

Izrael je u ponedjeljak izveo zračne napade, granatirajući južni Liban.

Grupa Hamas sa sjedištem u Gazi pokrenula je operaciju Al-Aqsa Flood protiv Izraela rano u subotu, ispalivši baražnu ranu raketa. Rečeno je da je iznenadni napad bio odgovor na napad na džamiju Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jerusalemu i rastuće nasilje doseljenika.

Kao odmazdu, izraelska vojska pokrenula je operaciju Željezni mač protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Broj Palestinaca koje su ubile izraelske snage u Gazi popeo se na 687, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravstva sa sjedištem u Gazi usred stalnih borbi. Također se navodi da je broj povrijeđenih porastao na 3.800.

Izraelska vojska rekla je da je pogodila više od 500 ciljeva u noćnim napadima na Gazu, za koje su tvrdili da su bile mete koje su pripadale skupinama Hamas i Islamski džihad.

Najmanje 800 Izraelaca je ubijeno, a više od 2.300 ranjeno prema izraelskom ministarstvu zdravstva, prenosi Daily Sabah.