"Čeka ga kazna"
48

Erdogan se prvi put oglasio nakon smrti Gulena: Umro je sramotno, kao i druge demonske figure

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prvi put se javno oglasio povodom smrti Fetullaha Gulena, vođe FETO-a, u svom govoru na sastanku sa pokrajinskim predsjednicima vladajuće AK Partije.

Tokom svog obraćanja, Erdogan je istakao da je kraj onih koji su "ispirali mozgove djece nacije pod krinkom misije i dobrotvorstva" bio sramotan, usporedivši Gulena sa drugim "đavolskim figurama" u historiji.

"Ti izdajnici su uspjeli izbjeći tursku pravdu zahvaljujući zaštiti svojih gospodara... Ali neće izbjeći božansku pravdu," rekao je Erdogan.

Naglasio je da su pripadnici FETO-a, koji su odgovorni za korupciju mladih umova i prolijevanje krvi nevinih, izbjegli ljudsku pravdu, ali da će biti pozvani na odgovornost na sudu božanske pravde.

Erdogan je dalje govorio o tome kako je smrt Gulena "sramotna" i kako je njegov kraj nalik onom drugih "đavolskih figura" kroz historiju.

"Uprkos svim našim naporima, ti izdajnici su nažalost uspjeli pobjeći turskoj pravdi oslanjajući se na zaštitu svojih gospodara. Oni su napustili ovaj svijet a da nisu odgovarali za zločine koje su počinili, prava koja su prekršili, mlade umove koje su iskvarili, i krv mučenika koju su prolili."

Erdogan je posebno naglasio da, iako su pripadnici FETO-a izbjegli zemaljsku pravdu, "neće izbjeći božansku pravdu".

"Znamo i vjerujemo da je Allahova kazna stroga. Naš Gospodar će pozvati na odgovornost svakog od ovih izdajnika za štetu i razaranje koje su prouzrokovali ovoj zemlji i ovom narodu", kazao je Erdogan.

U nastavku govora, Erdogan je osudio sve one koji su podržavali i štitili FETO-ovce izvan Turske, naglašavajući da borba protiv FETO-a neće stati sve dok se ova organizacija u potpunosti ne iskorijeni.

"Dah svih institucija naše države bit će na vratovima FETO-ovih hijena, bilo da su unutar zemlje ili u najzabačenijim dijelovima svijeta," rekao je predsjednik, obećavajući da će Turska nastaviti borbu.

Govoreći o postignućima svoje vlade od dolaska na vlast 2002. godine, Erdogan je podsjetio da su se suočili sa mnogim izazovima, uključujući pokušaje državnih udara i terorističke napade.

"Nikada nismo poklekli pred tutorstvom, mafijom, bandama, terorističkim organizacijama, nepravdom, nezakonjem, ili antidemokratskim silama," izjavio je, naglašavajući kontinuiranu borbu za slobodu i suverenitet Turske.