Prije gotovo 1.000 godina
153

Erdogan se vratio u prošlost i podsjetio na čuvenu bitku: "To je bila pobjeda svih muslimana"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obilježio je 952. godišnjicu historijiske bitke kod Manzikerta, također poznate kao Malazgirt na turskom, tokom ceremonije u čast tadašnje pobjede Turaka u Anadoliji.

U obraćanju mnoštvu okupljenom na proslavi, Erdogan je pohvalio "manzikertski duh koji je još uvijek živ u turskom i islamsko svijetu nakon 953 godine".

Erdogan je bio u Ahlatu, gradu u kojem se seldžučka vojska predvođena sultanom Alparslanom prije nekoliko stoljeća krenula suprotstaviti bizantskim snagama.

Proslave u Ahlatu kulminirale su u Malazgirtu gdje su postavljene tradicionalne turske jurte. Erdogan, okružen ljudima odjevenim u seldžučke i osmanske vojne odore, okupio je vatrenu gomilu pristaša govorom u kojem je često citirao domoljubne pjesme o turskim pobjedama.

Godišnjica bitke pada u mjesec nekoliko turskih pobjeda kroz hisoriju, uključujući Veliku ofanzivu 1922., gdje su snage pod komandom Mustafe Kemala Atatürka porazile grčke u Anadoliji nakon Prvog svjetskog rata.

"Blagoslovljeni smo što obilježavamo godišnjicu pobjede u Manzikertu koja je otvorila vrata Anadolije Turcima. Imamo ista osjećanja kao nacija koju smo imali prije 953 godine", rekao je Erdoğan.

Erdogan je također odao počast “svim herojima koji su dali svoje živote ili bili povrijeđeni kako turska zastava ne bi bila skinuta, kako bi naš narod živio u miru i kako bi naša nezavisnost bila osigurana".

Erdogan je pobjedu opisao kao sagu o borbi protiv ugnjetavanja.

"To je pobjeda jedinstva protiv ugnjetavanja", rekao je, podsjećajući okupljene da se Alparslanova vojska borila protiv sile četiri puta veće od njih samih.

"Samo četiri godine nakon pobjede osnovali smo našu prvu državu na ovim prostorima, državu Anadolijskih Seldžuka. Skoro 1000 godina imamo Anadoliju kao našu domovinu. Duh Manzikerta je izvor vjere za turski i islamski svijet i to će zauvijek ostati. Svaki član ove nacije imat će isti ideal kao oni koji su se borili u Malazgirtu" rekao je Erdogan.

Dodao je kako je Manzikert, osim puke bitke, početak pokreta obnove koji je iznjedrio civilizaciju.

"Potrebni su vam duh i kultura da neko mjesto učinite svojom domovinom. Ponekad je potrebna krv, vjera i rad. Ovaj narod krvlju, vjerom i radom učinio je Anadoliju svojom domovinom", istakao je Erdogan.

Dodao je rekao da je pobjeda također otvorila put za muslimansko osvajanje Jerusalema.

"Ovo nije samo pobjeda Turaka nego i pobjeda Kurda, Arapa i ljudi različitih nacionalnosti i svih muslimana koji su se borili u Alparslanovoj vojsci", rekao je Erdogan.

Dana 26. augusta 1071., vojska bizantskog cara Romana IV Diogena suprotstavila se seldžučkoj vojsci većinom strijelaca konjanika, koju je predvodio sultan Alparslan, pretrpjevši veliki poraz. Romanos je zarobljen prije nego što ga je pustio Alparslan. Prema dogovoru između dvojice vođa, Seldžucima je predano nekoliko graničnih stanica.

Dogovor je omogućio sultanu Alparslanu da svoju punu pažnju usmjeri na Fatimide koji su vladali Egiptom. Međutim, cara su ubrzo svrgnuli, mučili i ubili protivnici prije nego što je carstvo progutao razorni građanski rat. Sporazum između dvojice vođa nije ratificirao novi car, koji je odbacio njegove uslove.

Građanski rat omogućio je nomadskim turkmenskim plemenima koja su slijedila stope seldžučke vojske da poplave i zauzmu veći dio Anadolije, osim nekoliko predstraža na obali. Alparslan nije poživio dugo nakon bitke, poginuvši godinu dana kasnije.

Osvajanje Anadolije također je direktno rezultiralo traženjem pomoći pravoslavnog Bizantskog Carstva od katoličkog Vatikana. Papa Urban II iskoristio je zahtjev bizantskog cara Aleksija I. Komnena za vojnom pomoći da na koncilu u Clermontu 1095. proglasi opću mobilizaciju zapadnog kršćanstva protiv Turaka koji su okupirali Anadoliju i veliki dio Bliskog istoka. U evropskoj historiji ti pohodi su poznati kao Križarski ratovi.

Bitku Turci vide kao početak preobrazbe Anadolije kao zemlje Turaka.

Erdogan je u ponedjeljak rekao da će budućim generacijama predati zastavu koju su im predali njihovi preci.

"Oni koji ne uče iz historije osuđeni su da je ponavljaju. Historija je učenje lekcija i građenje na postignućima za postizanje novih pobjeda. Manzikert nije samo zlatno poglavlje u našoj slavnoj historiji, već i svjetlo vodilja za našu potragu za Turskom 2071. godine. Vidim da je turska mladež nadahnuta našom historijom; Imam povjerenja u njih", rekao je Erdoğan.

Erdogan je dodao da je pobjeda plod zajedništva i da narod može prevladati izazove samo ujedinjenim suprotstavljanjem napadima usmjerenim na domovinu.