Prekinuti odnosi
51

Erdogan: Turska može u svako doba poslati poziv sirijskom predsjedniku za razgovore o obnovi odnosa

SRNA/ I.Sa.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da Turska može u svako doba poslati poziv sirijskom predsjedniku Bashar al-Assad za moguće razgovore o obnovi odnosa između dvije susjedne zemlje.

"Poslaćemo našu pozivnicu Assadu i s tim želimo da obnovimo tursko-sirijske odnose na isti nivo koji je bio i ranije. Naša pozivnica može biti upućena bilo kad", naglasio je Erdogan.

Turska je prekinula veze sa Sirijom 2011. godine nakon izbijanja građanskog rata u kojem je podržavala pobunjene snage koje su težile svrgavanju Asada.

Ankara je izvršila nekoliko prekograničnih vojnih operacija protiv militanata za koje navodi da ugrožavaju njenu nacionalnu bezbjednost i formirala je "bezbjednu zonu" na sjeveru Sirije, gdje su turske snage sada stacionirane.

Turski predsjednik je dodao da su sada stigli do tačke sa koje, ukoliko Assad pokrene korak ka poboljšanju odnosa sa Turskom, Ankara može uzvratiti istim pristupom.

Sirijski zvaničnici su u više navrata naveli da bilo kakva vrsta normalizacija odnosa može biti uspostavljena nakon što se Turska saglasi da povuče više hiljada vojnika sa sjeverozapada Sirije.