Turski lider zabrinut
90

Erdogan: Turska nije i neće biti država koja napušta svoje prijatelje

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kazao da izraelska eskalirajuća retorika i napadi na Liban ozbiljno zabrinjavaju Tursku u pogledu budućnosti regije.

"Niti jedna država u našoj regiji, uključujući Tursku, ne može se osjećati sigurnom sve dok se ne zaustavi izraelska agresija pod upravom Netanyahua", rekao je Erdogan nakon sastanka vlade u Ankari.

Hezbolah i Izrael razmjenjuju pograničnu vatru od izbijanja rata u Gazi u oktobru, ali nedavna eskalacija potaknula je zabrinutost od većeg sukoba.

Libanska grupa povezala je prestanak svojih napada na Izrael sa završetkom napada Tel Aviva na Gazu, u kojem je ubijeno gotovo 38.000 Palestinaca i stvorena humanitarna katastrofa.

O vanjskoj politici Turske, Erdogan je rekao: "Vjerujemo da je korisno otvoriti stisnute šake u vanjskoj politici. Nećemo oklijevati sastati se s kim god je potrebno u tu svrhu".

Rekao je da će Turska nastaviti osiguravati sigurnost "zemlje i naroda" sve dok postoje "krvoločne grupe" u Siriji s oružjem uperenim prema njoj.

"Ne gledamo ni na čiju zemlju, niti imamo na oku nečiji suverenitet", rekao je, dodavši da Turska isključivo brani i nastavit će braniti svoju domovinu od separatističkih namjera.

"Turska nije i neće biti država koja napušta svoje prijatelje", rekao je Erdogan.

Komentirajući nasilje i negativne trendove na društvenim mrežama nakon zločina jednog sirijskog državljanina u nedjelju u gradu Kayseri, Erdogan je rekao da će Turska "riješiti pitanje izbjeglica ne na temelju predrasuda ili strahova, već racionalnim, savjesnim okvirom utemeljenim na stvarnosti zemlje".

"Javni red je crvena linija za našu državu. Bez obzira na izgovore, nećemo tolerirati da se ta linija prijeđe ili naruši. Kao što znamo slomiti prljave ruke koje posežu za našom zastavom, isto tako znamo slomiti ruke pružajući ruke nevinim ljudima koji su se sklonili u našu zemlju, rekao je turski predsjednik", rekao je Erdogan.