Bitka za Finski zaljev
12

Estonija i Finska razvijaju plan kojim bi blokirali rusku flotu u Sankt Peterburgu

F. H.
Mapa: Twitter/ IgorSushko
Mapa: Twitter/ IgorSushko
Zapovjednik odbrambenih snaga Estonije (EDF) general-major Andrus Merilo rekao je da je vojna saradnja između Finske i Estonije u porastu i usmjerena na pomorsku odbranu.

Merilo je za list Helsingin Sanomat rekao da je cilj uspostaviti specifične planove koji bi saveznicima omogućili da zatvore Finski zaljev za ruske brodove u slučaju opasnosti.

"Pomorska odbrana područje je u kojem će se saradnja između Finske i Estonije povećati i možda bismo mogli napraviti konkretnije planove o tome kako, ako je potrebno, možemo potpuno blokirati protivničke aktivnosti u Baltičkom moru, doslovno govoreći. Vojno, ovo je ostvarivo, spremni smo na to i idemo u tom smjeru", rekao je.

Merilo je rekao da zatvaranje Finskog zaljeva ovisi o sigurnosnoj situaciji.

"Ako postoji prijetnja i to je potrebno, spremni smo to učiniti kako bismo se zaštitili", rekao je za list general major.

Merilo nije precizirao postoje li planovi već.

Godine 2022., bivši zapovjednik EDF-a general Martin Herem rekao je da će u nadolazećim godinama biti moguće blokirati Finski zaljev i ometati vezu između Sankt Peterburga i Kalinjingrada ako bude potrebno.

Godine 2022. Estonija je iznijela planove za proširenje svoje mornarice. Uložio je u morske mine i protubrodske projektile dugog dometa Blue Spear.

Herem je ranije ove godine govorio i o odbrani Baltičkog mora.

"Poljska dalekosežna strategija u početku je bila usredotočena na pomorske prijetnje. General Andrzejczak postavio je jednostavno pitanje: zašto dopustiti Rusima da stvaraju nevolje u Baltičkom moru kada možemo uništiti njihove brodove iz daljine ili ih uhvatiti u zamku u njihovim matičnim lukama ?" rekao je za Baltic Sentinel u julu Herem.

Pojasnio je da su izračunali broj projektila potrebnih za neutralizaciju ruske Baltičke flote i zaključili da bi zemlje Baltičkog mora trebale uložiti zajedničku milijardu eura kako bi značajno ograničile aktivnosti flote.