Propast zelene politike?
41

Evropska unija okreće ploču: "Treba nam više nuklearne energije"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je Evropsku uniju da bude samodostatnija u proizvodnji energije u govoru u petak u Pragu.

"Kada govorimo o našoj energiji, moramo proizvoditi vlastitu energiju, više obnovljivih izvora energije, više nuklearne energije, veću učinkovitost", rekla je na sigurnosnoj konferenciji u glavnom gradu Češke.

Nuklearna energija u EU je, međutim, žestoko osporavana jer se Francuska zalaže za to da tehnologija dobije više javnih ulaganja i postane veći dio energetskog sistema bloka, nasuprot oštrom protivljenju Njemačke.

Kao predsjednica Komisije, von der Leyen je i ranije istakla ulogu nuklearne energije u odmaku EU od fosilnih goriva. Na prvom summitu o nuklearnoj energiji u martu, von der Leyen je morala priznati da se stavovi o tehnologiji širom EU razlikuju.

U Njemačkoj su, nakon šest desetljeća nuklearne energije, posljednje tri nuklearne elektrane zatvorene u aprilu 2023.

Njemačka je bila toliko uznemirena nuklearnom katastrofom u Fukushimi u Japanu u martu 2011. da je tadašnja kancelarka Angela Merkel najavila postupno ukidanje nuklearne elektrane, što se prema mnogima pokazao kao katastrofalan potez.

Von der Leyen u svom govoru u Pragu nije rekla smatra li da je povratak nuklearnoj energiji opravdan u Njemačkoj, ali je ukazala na rusku invaziju na Ukrajinu kako bi poduprla svoj argument.

"Evropa je kupovala plin od Rusije na temelju toga da je ekonomska međuovisnost bila krajnji izvor sigurnosti. Ovo je trebala biti garancija da Moskva nikada neće započeti novi rat na starom kontinentu. To je bila iluzija", poručila je von der Leyen.