Desetine milijardi
11

Evropska unija otkrila koliko je pomoći uputila Ukrajincima: "Cifra se mijenja svaki dan"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Vojna podrška EU-a Ukrajini sada premašuje 43 milijarde eura i svakim danom raste, rekao je visoki predstavnik EU Josep Borrell na današnjoj konferenciji nakon neformalnog sastanka ministara odbrane EU u Briselu.

"Ukupno, civilna i vojna podrška… iznosi oko 100 milijardi eura. Ali samo vojna je 43 milijarde eura, 44 milijarde eura, mijenja se svaki dan", rekao je Borrell.

Dodao je da je EU sada dosegla 65 posto svog prvobitnog cilja da Ukrajini isporuči milion granata.

"Došlo je do ubrzanja tokom ljeta. Industrija radi punom parom. Sa stajališta finansiranja, mobilizirali smo prvu tranšu neočekivane dobiti od ruske zamrznute imovine", dodao je Borrell.

Borrell je rekao da je misija vojne pomoći EU-a Ukrajini (EUMAM Ukraine) bila veliki uspjeh.

"To je najuspješnija misija obuke koju je Evropska unija ikada izvela. Obučila je oko 60.000 vojnika. A danas su se ministri dogovorili o povećanju cilja na 75.000 vojnika - dodajući još 15.000 do kraja godine", istakao je Borrell.

Ponavljajući svoje stajalište da ne bi trebalo biti ograničenja upotrebe dalekometne vojne opreme koju isporučuju partneri iz EU-a za odgovor na agresiju Rusije unutar ruskog teritorija, visoki predstavnik EU rekao je da su države članice odlučile da je to odluka koja pripada svakoj državi članici opskrbu Ukrajine opremom.

"O tome je vođena strateška rasprava, ali to ostaje nacionalna politika i države članice žele da to bude nacionalna odluka putem bilateralnih dogovora s Ukrajinom", kazao je Borrell.