"Patriotski savez"
38

Evropski desničari postigli dogovor u Beču: "Promijenit ćemo politiku EU"

D. Be.
Andrej Babiš, Herbert Kickl i Viktor Orban
Andrej Babiš, Herbert Kickl i Viktor Orban
U Beču je danas održan sastanak lidera evropske desnice na kojem je dogovoreno osnivanje nove frakcije u Evropskom parlamentu - "Patriote za Evropu".

Ovaj "patriotski" savez ima cilj postati najveća desničarska grupa u Evropskom parlamentu uz formiranje jake opozicione snage protiv etabliranih stranaka.

"Promijenit ćemo evropsku politiku tako da ona ponovo služi nacijama i našim ljudima. Mi ćemo preferirati nacionalni suverenitet od federalizma, slobodu od naredbi, a mir od rata", poručio je bivši premijer Češke Andrej Babiš koji je učestvovao na sastanku.

Pored njega u Beč je, između ostalig, stigao i mađarski premijer Viktor Orban, a domaćin je bio Herbert Kickl, predsjednik Slobodarske stranke Austrije.

Kickl je objasnio da su njegova FPO, Orbanov Fidesz i Babišev ANO pobijedili na evropskim izborima u svojim zemljama i da bi sada željeli formirati zajedničku grupu u Evropskom parlamentu. On je naglasio da će se ovom savezu pridružiti i druge stranke.

Orban je uoči sastanka poručio da evropske desničarske stranke treba da formiraju jaku grupaciju u Evropskom parlamentu kako bi reformisale EU iznutra.

"Desničarske stranke treba da formiraju jake grupe u Evropskom parlamentu, a zatim da razviju saradnju među njima. Trebalo bi okrenuti pogled na Pariz i Beč", naveo je.

Osim austrijskih i čeških konzervativaca i desničara, frakciju bi trebali činiti i predstavnici stranke slovačkog premijera Roberta Fica kao i poljska stranka Pravo i pravda (PiS) koju vodi Jaroslav Kaczynski.

Orban i njegovi saveznici na nivou Evropske unije izrazili su veliko nezadovoljstvo raspodjelom pozicija nakon izbora, a koje su većinom pripale zvaničnicima iz Evropske narodne partije (EPP) te socijaldemokrata (S&D). Ovakvu raspodjelu Orban je okarakterisao kao udar na cijelu Evropu i njene vrijednosti.