Žele promjene u EU
46

Evropski desničari se okupili u Briselu i poslali poruku: "Pušu neki novi vjetrovi"

V. K.
Evropski desničari okupljeni u grupaciju "Patrioti za Evropu" okupili su se u Briselu na velikom sastanku, a lideri iz brojnih zemalja poručili su kako će ova grupacija značajno izmijeniti sliku evropske politike.

Tim povodom, medijima se obratio i nizozemski političar Geert Wilders koji je pozdravio okupljanje desničarskih snaga iz cijele Evrope.

"Novi vjetrovi pušu u Evropi. Mi se sastajemo kao treća najveća grupa u EU parlamentu. Nadam se i siguran sam da će se stvari mijenjati u narednim godinama i to je jako dobra stvar. Ponosan sam na Italiju i druge zemlje kako rješavaju pitanja kao što su migracije", rekao je Wilders.

Skupu je prisustvovala i liderka krajnje desnice Francuske Marine Le Pen koja je posebnu pažnju posvetila kritici migracione politike Evropske unije.

"Kada Njemačka počne ponovo uspostavljati kontrolu na svojim granicama, kada sjeverne zemlje počnu govoriti 'dosta', to je zato što oni tek sada čuju ono što mi govorimo godinama", rekla je Le Pen.

Ovo je ujedno bio i prvi sastanak parlamentarne grupacije Patrioti Evrope, a pored francuskih i nizozemskih zvaničnika sastanku su prisustvovali i češki političar Andrej Babiš, mađarski premijer Viktor Orban te potpredsjednik italijanske vlade Matteo Salvini.

"Ovo je historijski događaj koji pokazuje rastuću ulogu i sve jači utjecaj ove političke porodice u Evropi. Potrebne su nam redovne konsultacije kako bismo razgovarali o konkretnim prioritetima i temama od zajedničkog interesa", naveli su predstavnici stranaka.