Strah od epidemije
49

Filipini otkrili prvi slučaj majmunskih boginja, Kina saopćila da pooštrava granične kontrole

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Filipini su danas prijavili prvi slučaj majmunskih boginja ove godine. S druge strane, Kina je saopćila da pooštrava granične kontrole zbog straha od širenja epidemije.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prošle sedmice zbog novootkrivenih slučajeva majmunskih boginja proglasila "vanrednu situaciju od međunarodnog značaja".

Organizacija je saopćila da je ove godine u Africi zabilježeno više od 14.000 slučajeva oboljenja te 524 smrtna slučaja, što je više u odnosu na prošlu godinu.

Filipinac (33), koji je zaražen virusom nije putovao van zemlje, navodi se u saopćenju ministarstva zdravlja. Njegov slučaj prijavila je vladina bolnica u nedjelju.

"Simptomi su počeli prije više od sedam dana s groznicom koju su četiri dana kasnije pratili nalazi izrazitog osipa na licu, leđima, potiljku, trupu, preponama, kao i dlanovima i tabanima", rekli su iz ministarstva.

Rezultati testova uzoraka prikupljenih sa lezija kože muškarca "pozitivni su na DNK virusa majmunskih boginja", navodi se u saopćenju.

Ranije u subotu, Kina je pooštrila graničnu kontrolu kako bi spriječila ulazak virusa majmunskih boginja zemlju, izvještavaju državni mediji.

Svi putnici koji imaju simptome poput groznice, glavobolje, bolova u mišićima ili osipa dužni su prijaviti svoje stanje prilikom ulaska u zemlju.

Mjere će ostati na snazi šest mjeseci.