Skočili s 7 metara visine
52

Filmski bijeg iz zatvora u Rijeci, iskoristili klupu za vježbanje da uteknu: "To je samoubilački čin"

B. H.
Foto: Novi list / Silvano Ježina
Foto: Novi list / Silvano Ježina
Iz zatvora u Rijeci jučer su pobjegla dvojica zatvorenika. Mjera istražnog zatvora određena im je zbog sumnje na počinjenja imovinskih kaznenih djela

Jedan od dvojice bjegunaca već je lociran na području Gorskog kotara i u toku su mjere intenzivnog traganja kako bi se bjegunci uhapsili.

Spektakularni "filmski bijeg" dogodio se jučer oko 10 sati za vrijeme dok je navedeni dvojac bio u šetnji. U jednom su trenutku podigli "bench" klupu za vježvanje dužine oko dva metra uza zid i počeli se penjati na njega, a potom i do vrha zida.

Prepreka im nije bila ni žilet žica kroz koju se navedeni dvojac zbog sitnije građe uspio provući, ali ne bez posljedica. Obojica su se izrezala na žicu tako da je iza njih ostao krvavi trag, ali su skočili sa visine od sedam metara na strani prema crkvi Sv. Vida i obližnjem kafiću i pobjegli, piše Jutarnji list.

O bijegu iz riječkog zatvora oglasilo se i Ministarstvo pravde Republike Hrvatske kratkim saopćenjem.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

"Prilikom udaljenja i savladavanja prepreka, osobe lišene slobode pretrpjele su tjelesne povrede čiji intenzitet nije utvrđen. Mjera istražnog zatvora bila im je određena zbog imovinskih delikata. Odmah po događaju o svemu je obaviještena nadležna policijska uprava i sud, a trenutačno je u toku utvrđivanje svih okolnosti ovog događaja", saopćeno je iz Ministarstva pravda, bez ikakvih pojedinosti o bijegu.

Advokat Velimir Došen, inače i bivši upravitelj riječkog zatvora, u vrijeme bijega zatekao se u samoj kaznionici u posjeti jednom klijentu.

"Čulo se neko komešanje, jedan je zatvorenik rekao: 'Evo sad su pobjegla dvojica!'. Kao bivši upravitelj mogu samo reći da ne vidim u ovome odgovornost pravosudnih policajaca ni upravitelja zatvora jer ovakav čin je gotovo samoubilački. To bi bilo kao da netko skače kroz otvoreni prozor nebodera, jer je velika visina s druge strane i sasvim je izvjesno da su vjerojatno pretrpjeli ozbiljne povrede. Čuo sam da su se izrezali na žicu, sve je bilo puno krvi", rekao je za Jutarnji list Došen.

Nedavno, 13. juna oko 13 sati s riječkog Općinskog suda pobjegao je okrivljenik kojem je bio određen istražni zatvor. Skočio je kroz prozor na prvom katu zgrade, a sve se događalo u trenutku dok je čekao odluku sudije. U trenutku bijega muškarac još nije bio predan pravosudnoj policiji, te nije bio vezan lisicama.

Također, 11. februara ove godine bio je spriječen bijeg dvojice zatvorenika koji su kopali "tunel" su s vanjske strane ćelije riječkog zatvora smještenog u samom središtu Rijeke u Ulici žrtava fašizma te planirali pobjeći i uključiti se u fašničku povorku.

Međutim, stigla ih je opet ona poznata uzrečica koja važi za taj zatvor "Via Roma nikad doma" (naime ta se ulica u doba fašističke Italije zvala Via Roma) jer su pravosudni policajci i šef riječkog zatvora Nikola Rupčić osujetili njihov plan zahvaljujući "šestom čulu". Naime, imali su dojavu o planiranom bijegu i on je osujećen neposredno prije nego su zatvorenici skočili na uličnu stranu i planirali se ubaciti u karnevalsku povorku.