Sigurnosni izazov
0

Financial Times: Izraelu nedostaje protivraketnih presretača

D. Dž
Platforma X
Platforma X
Dugotrajnost izraelsko-iranskih sukoba kao i masovni iranski raketni napadi, značajno su istrošile rezerve i kapacitete izraelskih snaga. Najveći nedostatak je trenutno u kapacitetima raketa za protivbalističku odbranu.

Američko slanje sistema protivbalističke odbrane THAAD otrkilo je niz slabosti unutar izraelskog sistema protivbalističke odbrane. Dugotrajnost napada Hezbolaha svakodnevno troši izraelske zalihe zbog čega Američko zrakoplovstvo u posljednjih nekoliko dana dostavlja vojnu opremu izraelskim snagama.

Izraelska vojska je u aprilu tvrdila da je uz pomoć SAD-a i drugih saveznika postigla stopu presretanja od 99 posto protiv iranske salve od 170 dronova, 30 krstarećih raketa i 120 balističkih raketa. Sjedinjene Američke Države nastoje što brže zatvoriti sve praznine u izraelskom štitu, navodi se u Financial Times.

"Pitanje municije u Izraelu je ozbiljno", izjavila je Dana Stroul, bivša i zvaničnica Ministarstva odbrane SAD zadužen za Bliski istok.

“Ako Iran odgovori na izraelski napad masovnom kampanjom zračnih napada, a Hezbolah se također pridruži, izraelska protuzračna odbrana će biti rastegnuta”, dodala je Stroul, uz napomenu da američke zalihe nisu neograničene.