Pod imenom Helene
5

Florida se priprema za "katastrofalan uragan", Biden obećao pomoć ugroženima

D. Be.
Uragan Helene ubrzano jača u Meksičkom zaljevu, a meteorolozi kažu da bi mogao dostići status kategorije 4 prije nego što stigne na kopno.

Hiljade ljudi su pod obaveznim nalogom za evakuaciju, a jaki udari vjetra i štete se očekuju na Floridi, Georgiji, Južnoj Karolini, Sjevernoj Karolini, Alabami i Tenesiju.

Predviđa se da će sve snažniji uragan koji prijeti, kako su naveli, katastrofalnim, opasnim olujnim udarima i poplavama u četvrtak zahvatiti obalu zaljeva Floride, dok su hiljade stanovnika evakuisale gradove duž obale američke države.

Helene je ojačala u uraganu u srijedu sredinom jutra u Meksičkom zaljevu i "očekuje se da će donijeti po život opasne oluje, snažne vjetrove i poplavne kiše u velikom dijelu Floride i jugoistočnih dijelova Sjedinjenih Američkih Država", navodi Nacionalni centar za uragane u Miamiju.

Brzina vjetrova se povećala na 137 km/h i raste kako se oluja kreće na sjever.

"Predviđa se jačanje, a očekuje se da će Helene biti veliki uragan kada stigne do obale Floride Big Bend u četvrtak uveče", dodao je NHC.

Oluja takođe ima potencijal da "dobro prodre u unutrašnjost", dodaje se. Nekoliko država je u konusu upozorenja, a predviđa se da će Atlanta, metropola Georgije stotinama kilometara od obale Meksičkog zaljeva i čija je regija dom za pet miliona ljudi, do petka iskusiti skoro tropske olujne vjetrove i jaku kišu.

Predsjednik Joe Biden je u srijedu izvijestio o oluji.

"Cijela Biden-Harrisova administracija spremna je pružiti dalju pomoć Floridi i drugim državama na putu oluje, po potrebi", navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Guverner Floride Ron DeSantis izdao je vanredno stanje za gotovo svih 67 okruga Floride, uključujući Miami-Dade. On je mobilizirao Nacionalnu gardu i pozicionirao hiljade pripadnika kako bi se pripremili za moguće operacije potrage i spašavanja i obnavljanje sistema električne energije.