Užasan zločin
52

Francuz kojem se sudi zbog organizovanja masovnog silovanja supruge završio u bolnici

F. H.
Žrtva Gisele Pelicot i njena kćerka Caroline Darian (Foto: EPA-EFE)
Žrtva Gisele Pelicot i njena kćerka Caroline Darian (Foto: EPA-EFE)
Francuz kojem se sudi za vrbovanje stranaca da mu siluju drogiranu ženu hospitalizovan je, rekla je njegova advokatica, što bi moglo dovesti do odgode suđenja.

Dominiqueu Pélicotu (71) sudi se od prošle sedmice jer je opetovano silovao i nagovarao desetke stranaca da zlostavljaju njegovu ženu pod jakim sedativima u vlastitom krevetu između 2011. i 2020. godine.

Pedeset drugih muškaraca, u dobi od 26 do 74 godine, također se sudi zbog navodne umiješanosti u slučaj koji je užasnuo Francusku.

Prvooptuženi, koji je priznao što mu se stavlja na teret, trebao je biti ispitan u utorak poslijepodne. Ali u ponedjeljak je djelovao slabašno, oslanjajući se na štap i staklenu stranu doka, i bio je oslobođen sa suda nakon što je osjetio, kako je njegova advokatica, Béatrice Zavarro rekla, bolove u trbuhu.

U utorak je bio hospitalizovan, rekla je Zavarro sudu, rekavši da "nema smisla nastaviti bez njegove prisutnosti".

Predsjedavajući sudac Roger Arata naredio je ispitivanje optuženog, rekavši da može zatražiti prekid suđenja “dok mu se zdravstveno stanje ne poboljša”.

Tokom stanke u utorak, Zavarro je rekla da njen klijent ni na koji način ne "izbjegava" suđenje.

“Gospodin Pélicot neće izbjeći suđenje. Bit će tu, odgovorit će na sva pitanja. Ali on ima taj medicinski problem koji nije planirao. Uvijek je govorio da će biti prisutan i svjedočiti. Bitno je", dodala je.

Stručnjaci su u ponedjeljak opisali Pélicota kao egocentričnog manipulatora bez empatije i podvojene osobnosti.

Njegova bivša supruga Gisèle Pélicot (71) kaže da su je godinama mučili čudni gubici pamćenja sve dok policija slučajno nije otkrila zlostavljanje nakon što je on uhvaćen kako snima ženske suknje u lokalnom supermarketu.

Suđenje je otvoreno za javnost na njen zahtjev kako bi se podigla svijest o korištenju droga za seksualno zlostavljanje.

Porodičnik, Stéphane Babonneau, ranije u utorak rekao je da je "apsolutno neophodno da se g. Pélicot liječi i da može prisustvovati raspravama".

"Gisèle Pélicot i njezina djeca ne žele svjedočiti bez njegove nazočnosti", dodao je.

Većina navodnih silovanja dogodila se u kući para u Mazanu, selu od 6000 ljudi u južnoj regiji Provanse. Pélicot je vodio pedantne zapise o zlostavljanju svoje supruge, otkrivenom nakon što je policija zaplijenila njegov kompjuter i drugu opremu.

Istražitelj, koji je pregledavao slike i snimke pronađene na kompjuteru glavnog optuženika, rekao je sudu u utorak da su svi suoptuženi morali znati da je Gisèle Pélicot bila u nesvijesti.

“Osim slika, trebate slušati zvuk. Odmah primijetite da spava. Neki su se čak vraćali u nekoliko navrata, a niko nije mogao ne znati da je bila u dubokoj nesvijesti", rekao je Stephan Gal.

Osamnaest od 51 optuženika, uključujući Dominiquea Pélicota, nalazi se u pritvoru, dok 32 druga optuženika sude na suđenju kao slobodni ljudi. Posljednjem, koji je još na slobodi, sudi se u odsutnosti.

Istražitelj je ispričao slučaj jednog od suoptuženika, Mathieua D, optuženog za seksualno zlostavljanje Gisèle Pélicot, poput mnogih drugih bez kondoma. Policija ga je identificirala zahvaljujući karakterističnoj tetovaži, rekao je Gal. Pronašli su njegov kontakt na telefonu Dominique Pélicot, a njegovi telefonski podaci pokazali su da je istog dana bio u Mazanu.

Kada su ga ispitivali, Mathieu D je rekao da je znao da će Dominique Pélicot uspavati njegovu ženu, ali je mislio da je to dio 'seksualne igre'. Rekao je da je to predstavljeno kao scenarij i da je on naivno, slijepo krenuo u to - rekao je Gal.

Kći Pélicotovih, Caroline Darian (45), rekla je da joj se život "doslovno okrenuo naglavačke" kada je čula za zlostavljanje. Njezine gole fotomontaže također su pronađene na računalu njezina oca.

Očekuje se da će dva sina para govoriti na suđenju.