Rat na više frontova
54

Gallant će večeras predstaviti izvještaj o strašnim posljedicama za Izrael ako se ne postigne sporazum

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ministar odbrane Yoav Gallant večeras predstavlja sigurnosnom kabinetu dokument koji je sastavio posljednjih dana, pozivajući na dogovor o prekidu vatre s taocima i detaljno opisuju potencijalno strašne posljedice za Izrael u slučaju neuspjeha da se takav dogovor finalizira.

U izvještaju, pozivajući se na neimenovani politički izvor, kaže se da je Gallant pokazao dokument premijeru Benjaminu Netanyahuu i vrlo malom broju drugih viših dužnosnika te da on kaže da predstavlja stajalište "odbrambenog establišmenta".

Dokument navodno predstavlja Izrael kao da stoji na "strateškoj raskrsnici".

Ako Izrael prihvati i uspije finalizirati sporazum o prekidu vatre i taocima, to ne bi samo postiglo povratak talaca, navodi se u Gallantovom dokumentu, već bi također omogućilo diplomatski dogovor za smirivanje neprijateljstava s Hezbolahom preko sjeverne granice i spriječio regionalni rat. To bi također moglo utjecati na deklariranu namjeru Irana da osveti ubistvo Ismaila Haniyeha u Teheranu prošlog mjeseca.

Nasuprot tome, Gallantov dokument navodno upozorava, ako ne postigne dogovor, Izrael bi ostavio taoce u zarobljeništvu i suočio bi se s opasnošću "neposrednog pogoršanja u rat na više frontova".

Channel 12 primjećuje da bi se moglo očekivati ​​da čelnik Hamasa Yahya Sinwar, s namjerom da potakne rat na više frontova protiv Izraela, odbije dogovor upravo iz razloga zbog kojih Gallant vrši pritisak na Netanyahua i Izrael da ga prihvate.

U izvještaju se dodaje da izraelsko izaslanstvo na radnoj razini ostaje u Kataru i napreduje po raznim pitanjima u potencijalnom dogovoru.

Ipak, razgovori nisu usredotočeni na Netanyahuove zahtjeve, koje je Hamas odbacio, za stalnom izraelskom prisutnošću u filadelfijskom koridoru na granici Gaze i Egipta,

Priča se da su izraelski šefovi sigurnosti uvjeravali Netanyahua da si Izrael može priuštiti povlačenje trupa s oba ta koridora u kontekstu dogovora, dok je Netanyahu navodno odlučno odbacio ovu procjenu.

TV izvještaj kaže da Amerikanci tjeraju strane da završe sve, osim ta dva nerješiva ​​pitanja, do sljedeće sedmice.. Zatim će otići u Izrael i Hamas, predstaviti im dogovor kakav stoji i potaknuti ih da riješe pitanja Philadelphija i Netzarima. Ako strane to ne učine, stoji u izvješćtaju, Amerikanci će iznijeti vlastiti kompromis o dva sporna pitanja i zahtijevati od strana da ga prihvate. Ako jedno ili drugo ne učini, Amerikanci će javno okriviti.

Izvještaj se ne bavi sporovima oko Netanyahuovog inzistiranja na pravu da se nastavi borba protiv Hamasa nakon što se provede bilo koji dogovor, te Hamasovog inzistiranja da dogovor označi trajni prekid vatre i potpuno povlačenje Izraela iz Gaze.