Na ivici rata
33

Gdje je Balučistan i zašto se našao u središtu napetosti Irana i Pakistana

F. H.
Balučistan u rozoj boji (Mapa: Wikimedia)
Balučistan u rozoj boji (Mapa: Wikimedia)
Balučistan je regija s posebnim kulturnim i historijskim identitetom koja je sada podijeljena između tri zemlje: Pakistana, Irana i Afganistana. Ove sedmice Iran i Pakistan pokrenuli su udare preko međusobnih granica ciljajući militante u području Balučistana.

Regija je dobila ime po plemenu Baloč, koje je počelo nastanjivati ovo područje prije nekoliko stoljeća, a dugo su se sukobljavali protiv raznih vladara i podijela, uključujući Perzijance i Britance.

Najveći dio regije nalazi se u jugozapadnom Pakistanu, kojemu se pridružio 1948. nakon stjecanja nezavisnosti. Iako je to najveća pakistanska pokrajina, koja obuhvaća 44 posto ukupne kopnene mase, njen sušni, uglavnom pustinjski krajolik najslabije je naseljena i ekonomski najmanje razvijena regija te je već desetljećima zahvaćena problemima.

Balučistan ima dugu historiju otpora protiv pakistanske vlade, a militantne pobune skupina koje se bore za nezavisnu državu naroda Baloč započele su 1948., a ponovno su se pojavile 1950-ih, 1960-ih, 1970-ih i značajno nakon 2003. godine. Stanovnici Balučistana dugo su osjećali da je njihova regija zapostavljena u smislu razvoja i političke zastupljenosti, što je raspirivalo ogorčenje prema vladajućem establišmentu.

Kao odgovor na militantnu pobunu, pakistanske vojne, paravojne i obavještajne snage nadgledale su dugotrajnu i krvavu protupobunjeničku akciju i slamanje regije, s desetinama hiljada ljudi koji su "nestali", mučeni i ubijani nekažnjeno.

Militantna pobuna također je dugogodišnji izvor napetosti između Pakistana i njegovog susjeda Irana, koji se međusobno optužuju za pružanje utočišta separatističkim teroristima. U prekograničnim napadima u proteklih pet godina poginulo je mnoštvo vojnika, policajaca i civila.

Iran je posebno optužio Pakistan da je dopustio militantima iz sunitske separatističke skupine Jaish al-Adl (Vojska pravde) da slobodno djeluju iz Balučistana i izvode napade na iranske vlasti. Nedavno, u decembru 2023., 11 iranskih policajaca je ubijeno, a nekoliko ih je ozlijeđeno kada su militanti Jaish al-Adla napali policijsku postaju u iranskoj pokrajini Sistan i Balučistan..

Godine 2023. ukupno je 10 pakistanskih vojnika i pripadnika sigurnosti ubijeno u tri odvojena napada u Balučistanu koje su izveli militanti koji su navodno djelovali s iranske strane.

Dok su dvije zemlje razmijenile kritike, a Iran je poduzeo mjere odmazde niske razine na takve napade, odluka Teherana da u utorak izvede sveobuhvatne zračne napade na Pakistan, ciljajući navodne baze militanata Jaish al-Adl u Balochistanu, označila je eskalaciju bez presedana. napetosti.

Odluka Pakistana da odgovori u četvrtak bespilotnim letjelicama i raketnim napadima na iranski teritorij bila je jednako bez presedana, gurajući odnose između dviju zemalja na najgore u godinama i povećavajući strah od daljnje regionalne nestabilnosti, piše The Guardian.