Procvat turizma
22

Gdje na odmor? Talibani sve pozivaju u Afganistan: "Zemlja nije bila ovako sigurna 20 godina"

B. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ljudi koji putuju na egzotične destinacije, prije svega idu u sigurne zemlje i Afganistan obično nije na vrhu liste. Kada su talibani preuzeli vlast, bilo je malo nade da će turizam u toj zemlji preživjeti. Ali dogodilo se suprotno. Ne samo da je turizam preživio, nego je i procvao.

Afganistan je zemlja na raskrsnici civilizacija – od Aleksandra Velikog i Marka Pola do modernih vremena. Gotovo svaki svjetski vođa i osvajač ostavio je svoj trag u Afganistanu. Ostaci Velikih Buda u Bamijanu, plavetnilo jezera u Band-e Amiru i zadivljujući minaret Jam. Ova srednjoazijska država stekla je lošu reputaciju zbog desetljeća sukoba, a malo je turista kročilo ondje od 1970-ih, kada je služila kao dio hipi staze.

No, uprkos predrasudama mnogih, daleko je od toga da sve bude tako crno kao što se čini.

"Afganistan nije bio ovako siguran 20 godina", napisali su oduševljeni putnici na društvenim mrežama. Sve je veći interes za posjet ovoj zemlji, ali ostaje mnogo pitanja, posebice o sigurnosti i kome ova industrija u razvoju zapravo pomaže? Stanovništvu koje se samo bori za opstanak ili vlasti koja želi promijeniti sliku zemlje u svoju korist?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Vrlo je ironično vidjeti na internetu videozapise talibanskog vodiča i talibanskog dužnosnika koji turistima dijele karte za posjet Bamiyanu", ističe Farkhondeh Akbari , čija je porodica pobjegla iz Afganistana za vrijeme prvog talibanskog režima. Talibani su 2001. uništili dvije statue Bude uklesane u zid iz šestog stoljeća, a kada su 2021. ponovno došli na vlast, došli su na ideju da ih obnove.

Sve je više putnika koji ne žele putovati u standardna, najposjećenija turistička odredišta. Sascha Heeney jedna je od njih , a njezin popis zemalja koje je posjetila prilično je impresivan, ali i pomalo neobičan, piše BBC.

No te rute su potpuno jedinstvene i daleko, daleko od hotela s pet zvjezdica među palmama i tirkiznim morem.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Afganistan je apsolutno sirov. Može biti vrlo privlačno ako želite vidjeti stvarni život", kaže turistički vodič iz Brightona.

Pa čak ni talibani, koji su poznati kao sumnjičavi i neprijateljski raspoloženi prema strancima, nisu baš negostoljubivi. Poziraju s turistima i zapravo postaju vrlo popularni na društvenim mrežama. Talibani, vjerojatno zato što su uglavnom izolirani i pod opsežnim sankcijama, trebaju novac. A ko ga donosi? Turista, čiji je broj porastao sa 691 u 2021. na više od 7.000 prošle godine.

Većina njih ne odlučuje se na samostalno putovanje, već sarađuje s turističkom agencijom koja organizira ture po zemlji. Šef uprave za turizam talibanske vlade u Kabulu početkom godine rekao je kako bi volio da Afganistan postane turistička destinacija, a prije svega želi privući kinesko tržište.

Talibani koji su nekada vladali Afganistanom bili su drugačiji, nije ih baš bilo briga što svijet misli o njima. Ali "novi" talibani htjeli bi se prikazati u drugačijem svjetlu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Naravno, još uvijek postoje opasnosti u putovanju. Jedan od najvećih nisu talibani, već teroristička grupa ISIS koja često izvodi napade. Posljednji se dogodio na tržnici u Bamijanu, gdje su poginula tri španska turista i jedan Afganistanac. Dio razloga za trenutnu sigurnost je to što su tokom 20-godišnjeg rata koji je zahvatio zemlju nakon američke invazije talibani bili odgovorni za većinu nasilja. Ali ne samo oni, za velik dio žrtava odgovorne su i afganistanske snage pod vodstvom SAD-a.

Mnoge žene su turistički vodiči koji vode grupe u Afganistan. Young Pioneer Tours, koji ima dugogodišnje iskustvo u organiziranju odmora u Sjevernoj Koreji i sličnim destinacijama, organizira čak i samo ženske izlete u Afganistan.

Talibanska stroga pravila za žene, koja ženama onemogućuju rad, pohađanje srednjih škola i fakulteta, pa čak i određenih parkova, ne isključuju turistice. Međutim, u ovoj zemlji postoje razlike između žena i muškaraca.

"Muškarci ne mogu razgovarati sa ženama. Naše turistkinje imale su priliku sjediti s Afganistankama i od njih dobiti vrijedne informacije o zemlji i njihovim životima, objasnio je jedan vodič za BBC.

"A kada odete u drugu državu gdje su drugačija pravila, jedino ispravno je poštivati ​​ta pravila. Uključujući način na koji se neko oblači i ponaša te s kim smije, a s kim ne može razgovarati. Talibani su uvijek prisutni i promatraju što se događa.

No, od snimaka koji dolaze iz Afganistana često nam se naježe žile. Turisti misle da je ovo zaostali dio svijeta i da tamo mogu raditi što hoće, jer stanovnicima je ionako svejedno. Mnogi se slažu da je to neetičan turizam s manjkom političke i društvene svijesti. A s tim se mnogi stanovnici ne slažu.

I uprkos tome što su sretni što turisti nešto kupuju u njihovim dućanima i štandovima, boje se da to samo dodatno normalizira talibansku vlast. Ali ni bojkot zemlje nije pravi način. A osim toga, Afganistan je daleko od jedine zemlje na svijetu koja ima vlade sa upitnom praksom. Uostalom, Saudijska Arabija također je bila restriktivna prema ženama, gdje je rastuća turistička industrija poboljšala ulogu žena.