Ključna pitanja
54

Glavni ruski pregovarač tvrdi: Bliže smo dogovoru o vojno neutralnom statusu Ukrajine

B. R.
Vladimir Medinski, glavni pregovarač Rusije (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Medinski, glavni pregovarač Rusije (Foto: EPA-EFE)
Glavni pregovarač Rusije Vladimir Medinski tvrdi da su Rusija i Ukrajina bliže dogovoru o vojno neutralnom statusu Ukrajine.

Izjavio je danas da se smanjuju razlike po pitanju članstva Ukrajine u NATO-u te da ona bude vojno neutralna država.

"Pitanje neutralnog statusa i toga da Ukrajina ne bude članica NATO-a je jedno od ključnih pitanja u pregovorima. Maksimalno smo zbližili stavove po ovom pitanju", izjavio je Medinski za ruske medije.

Prema njegovim riječima, dio pregovora koji se odnose na ruski zahtjev za demilitarizacijom Ukrajine su na pola puta. Ukazao je da Ukrajina insistira da proruski separatisti na istoku ove države budu povučeni. No, kako je Medinski kazao, Rusija smatra da ljudima mora biti dopušteno da odluče o svojoj sudbini.

Smatra da su mogući pregovori u kojima će učestvovati predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon što se se usaglasi nacrta sporazuma.

Govoreći o pozivu savjetnika Zelenskog Alekseja Arestoviča da se onemogući snabdijevanje ruskih vojnika željeznicom, ukazao je da bi se time mogli ugroziti pregovori, prenosi agencija Associated Press (AP).