Inauguralni govor
324

Govor Zelenskog 2019.: Ne želim moje portrete u kancelarijama, predsjednik nije ikona

N. O.
Volodimir Zelenski na dan inauguracije (Foto: Twitter)
Volodimir Zelenski na dan inauguracije (Foto: Twitter)
Kako je rat u Ukrajini trenutno u fokusu svjetskih medija, posljednjih dana na društvenim mrežama isplivali su dijelovi inauguralnog govora Volodimira Zelenskog koji je svom narodu 2019. godine poručio kako Ukrajina nije započela rat s Rusijom, ali će ga morati zaustaviti.

Jedna od najupečatljivijih rečenica tokom inauguralnog govora bivšeg komičara koji je 2019. godine preuzelo kormilo države Ukrajine sve više se dijeli društvenim mrežama.

Tom prilikom Zelenski je ukrajinskim visokim zvaničnicima poručio: "Ne želim da moji portreti vise u vašim kancelarijama, jer predsjednik nije ikona ili idol. Tamo okačite slike svoje djece i gledajte ih u oči prije svake odluke".

Ovaj netipični političar i u svom inauguralnom govoru nagovijestio je na koji način želi voditi državu, a svojim prkosom i hrabrošću u proteklih nekoliko dana osvojio je srca mnogih zbog čega su odlučili podsjetiti na obećanje koje je dao na početku svog mandata.

U govoru je pomenuo kako je prvi zadatak njegove vlade zaustaviti vatru u Donbasu.

"Često su me pitali šta sam tačno spreman učiniti da zaustavim rat. To je čudno pitanje. Šta ste spremni da uradite, Ukrajinci, za živote svojih rođaka? Šta?", kazao je tom prilikom.

Potom je poručio :"Uvjeravam vas, da naši heroji prestanu umirati, spreman sam učiniti sve."

Dodao je da se ne plaši teških odluka te da je bez oklijevanja spreman izgubiti popularnost, rejting, i - ako treba - i funkciju i titulu da bi unio mir.

"Historija je nepravedna, istina je. Nismo mi započeli ovaj rat, ali ćemo mi morati da ga zaustavimo", kazao je ne sluteći da će sukobi koji su i tada tinjali nakon četiri godine prerasti u pravu invaziju.

Zelenski je tada govorio o vraćanju Krima i Donbasa Ukrajini te se povremeno obraćao na ruskom da bi na kraju poručio da ne može postojati moćna vojska u kojoj oni na vlasti ne poštuju ljude koji svakodnevno ginu za zemlju.

Obećao je da će učiniti sve da Ukrajinci osjete poštovanje te zaključio: "Dragi narode, tokom svog života davao sam sve od sebe da nasmijem Ukrajince. Osjećao sam da to nije samo moj posao, to je moja misija. U narednih pet godina učinit ću sve, Ukrajinci, da ne plačete."