Borba protiv Rusije
2

Građani Moldavije glasaju na referendumu o potencijalnom članstvu u Evropskoj uniji

N. Ž.
Maia Sandu, predsjednica Moldavije (Foto: EPA-EFE)
Maia Sandu, predsjednica Moldavije (Foto: EPA-EFE)
U Moldaviji će u nedelju biti održan referendum o tome da se težnja ka članstvu u Evropskoj uniji uvede u ustav države, kako neka buduća vlast ove zemlje ne odluči drugačije.

Trenutna vlast u Moldaviji, koju vodi predsjednica Maia Sandu i premijer Dorin Recean, snažno podržava EU integracije ove države.

S druge strane postoji veći broj pro-ruskih stranaka koje, kako navode iz Brisela, dobijaju značajne količine resursa iz Kremlja kako bi se borili protiv EU integracija Moldavije.

Pozivanjem na referendum, Sandu i Recean su odlučili iskoristiti činjenicu da je ruska agresija na Ukrajinu "opomenula" građane Moldavije i "gurnula" ih ka članstvu u EU.

Iako Moldavija, ako građani glasaju za članstvo u nedelju, neće postati članica ovog bloka odmah, težnja za ulazak u EU bila bi kodificirana u ustav države, čime bi se onemogućile značajne opstrukcije pro-ruskih stranaka ako one ikada uspiju doći do vlasti.

Inače, vrijedi istaći da je, prema informacijama koje je objavio Politico, iz Rusije u pripremama za ovaj referendum stiglo više od 15 miliona dolara, te da stranke s podrškom u Kremlju već mjesecima vode ozbiljnu kampanju disinformacija na društvenim mrežama.