Zategnuti odnosi
44

Grčki premijer Mitsotakis: Turski narod nije naš neprijatelj, mi smo komšije

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis optužio je rukovodstvo Turske za potkopavanje mira i stabilnosti u na Sredozemlju, ali je proučio turskom narodu da Grčka nije prijetnja njihovoj zemlji.

Ove dvije države su saveznice u NATO-u, ali i historijski neprijatelji. Sukobljene su desetljećima oko niza pitanja, uključujući problem granice, raspodjele energetskih resursa, preleta u Egejskom moru ali i podijeljenog Kipra.

Mitsotakis je tokom obraćanja Generalnoj Skupštini Ujedinjenih naroda istakao kako tursko vodstvo ima čudnu opsesiju sa njegovom zemljom.

"Prijete da će Turska doći noću, ako tako odluči. To je jezik agresora", dodao je grčki premijer.

"Iz UN-a bih se želio obratiti direktno turskom narodu: Grčka ne predstavlja prijetnju vašoj zemlji. Mi nismo vaši neprijatelji, mi smo komšije" u pomirljivom tonu poručio je Mitsotakis.

Dugogodišnje napetosti nedavno su se rasplamsale. Grčka se ovog mjeseca žalila NATO-u i Ujedinjenim narodima zbog, kako ih je nazvala, "zapaljivih" izjava turskog predsjednika Recepa Tayyip Erdogana.

Erdogan je nešto ranije optužio Grčku za "zločine protiv čovječnosti", osvrćući se na postupanje ove zemlje prema migrantima koji dolaze sa bliskog istoka.