Smrtonosna vrsta
74

Grka ugrizao otrovni pauk, iako ga ništa nije boljelo umro je za tri dana

B. H.
Foto: Star.gr
Foto: Star.gr
Grk (48) koji je bio na odmoru na Peloponezu preminuo je nakon što ga je ugrizao otrovni pauk. Čovjek u početku nije obraćao pažnju jer je ugriz bio bezbolan. Tek kasnije su se odjednom pojavili zdravstveni problemi koji su se brzo pogoršali.

Tragedija se dogodila prošle sedmice u utorak, kada je Grk uživao u slobodnom danu u lučkom gradiću Katakolo, na zapadnoj obali Peloponeza. Opuštao se na klupi kad je pauk napao.

Čovjek je rekao da nije osjetio ugriz. No nakon nekoliko sati osjetio je zdravstvene probleme. Patio je od nepodnošljivih bolova u nozi, prenosi Star.gr.

To ga je dovelo privatnom ortopedu, koji očito nije primijetio ozbiljne probleme. Ipak, specijalist je pacijenta poslao u bolnicu u obližnjem Pyrgosu, gdje su ga ljekari odmah prebacili na odjel intenzivne njege.

Bolesnikovo stanje se i dalje pogoršavalo, a dišni sistem mu je počeo otkazivati. Doktori su ga intubirali i muškarac je preminuo 72 sata nakon ugriza.

"Nažalost, uprkos nadljudskim naporima cijelog osoblja, naš pacijent na kraju nije uspio. Sumnjali smo od početka, ovi incidenti ne završavaju dobro", rekla je direktorica klinike Angelika Sarantopoulou.

Prema pacijentovom opisu događaja, simptoma i tijeka bolesti, liječnici vjeruju da je muškarca ugrizao smeđi pauk samotnjak (Loxosceles reclusa). Naraste do dva centimetra, a iako nije agresivan, njegov ugriz ima ozbiljne posljedice.

Prema Sarantopoulou, ne postoji protuotrov i infekcija brzo napreduje.

"Čak i ako se isprva ne čini kao ništa ozbiljno, pacijent to ne shvati kada ga ugrize. Naglo pogoršanje nastupa za 72 sata. Bili smo jako šokirani", kazala je Sarantopoulou.