Najmoćnija osoba u zemlji
0

Gruzija održava ključne izbore, aktivirao se i osnivač najveće pro-ruske stranke

N. Ž.
Bidzina Ivanishvili (Foto: EPA-EFE)
Bidzina Ivanishvili (Foto: EPA-EFE)
U subotu će se održati parlamentarni izbori u Gruziji, zemlji koja je nekada bila izrazito uspješna na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a danas je Brisel ističe kao negativan primjer koji je otišao pro-ruskim kursom.

Stranka "Gruzijski san", koja se smatra izrazito pro-ruskom, na prethodnim izborima je osvojila čak 90 mjesta u parlamentu, 14 više od 76 koliko je potrebno za većinu, čime je osigurala vlast i bez traženja partnera među drugim partijama.

Sada se očekuje da će ova stranka izgubiti dio svog elektorata, čime bi se otvorila pozicija za opozicione i pro-evropske partije da probaju srušiti vlast i državu vratiti na put EU integracija.

Dokaz da situacija klizi iz kontrole pro-ruskih snaga je i "aktiviranje" milijardera Bidzina Ivanishvilija, koji se smatra najbogatijim, ali i najmoćnijim čovjekom u Gruziji.

On je i osnivač stranke "Gruzijski san", ali je već godinama van medijskog fokusa u Gruziji, ali i van ove zemlje. Rijetko se oglašava, a kada to uradi, obično je riječ o već pripremljenom događaju gdje Ivanishvili stoji iza stakla otpornog na metke.

Međutim, predizborne ankete koje pokazuju značajan pad njegove stranke "probudio" je Ivanishvilija, koji je pokušao predstaviti potencijalnu pobjedu pro-evropske opozicije kao uvod u neku vrstu sukoba s Rusijom, koja značajno podržava stranku ovog oligarha.

"Ukrajina i Gruzija su stavljene sa strane i odbačene od Evropske unije i SAD-a. Ne riskirajte rat s Rusijom", rekao je u svom obraćanju ovaj gruzijski milijarder.

Reuters piše kako ankete pokazuju da Gruzijci prefereiraju integraciju u EU i bolje odnose sa Zapadom, ali i da postoji strah od "Ukrajinskog scenarija", imajući u vidu još svježa sjećanja na rat s Rusijom iz 2008. godine, vođen zbog regija Abkazija i Južna Osetija.

Iako se očekuje da će "Gruzijski san" biti ponovo najveća stranka nakon subotnjih izbora, opozicija bi mogla doći do dovoljnog broja mandata da im spriječi jednostavan put do ponovne vlasti.