Ima li političke volje?
14

Gusti smog već prekrio dio Indije i Pakistana: "Razboljeli smo zemlju i vrijeme je da je popravimo"

I. Sa.
Foto: Screenshot/ Mreža X (Foto: EPA-EFE)
Foto: Screenshot/ Mreža X (Foto: EPA-EFE)
Gusti, otrovni smog ponovo je obavio sjevernu Indiju i istočni Pakistan, samo nekoliko dana prije početka Diwalija, hinduističkog festivala koji se obično slavi vatrometom zbog kojeg svake godine kvalitet zraka opada.

Indeks kvalitete zraka u indijskoj prijestolnici Delhiju bio je otprilike 250 u ponedjeljak ujutro, nakon dana u "veoma nezdravoj" zoni iznad 200, prema IQAir-u koji prati globalni kvalitet zraka.

U pakistanskom gradu Lahoreu, otprilike 25 kilometara od indijske granice, kvalitet zraka je u ponedjeljak premašio "opasnih" 500 što je skoro 65 puta više od smjernica Svjetske zdravstvene organizacije za zdrav zrak, što ga čini najzagađenijim gradom u svijetu.

Utvrđeno je da je zagađenje zraka u Indiji toliko loše da su stručnjaci upozorili da bi smog mogao godinama utjecati na smanjenje godina života stotina miliona ljudi.

Stanovnici i stručnjaci dugo se pitaju zašto Indija nije uspjela suzbiti zagađenje zraka, dok se Delhi i njegove susjedne države sukobljavaju oko toga ko je zaista kriv. Delhi je zabranio upotrebu i prodaju petardi uoči Diwalija, ali je tu politiku bilo teško provesti.

Prošle sedmice, indijski Vrhovni sud osudio je vlade država Pendžab i Haryana jer nisu uspjele suzbiti ilegalno spaljivanje strništa, praksu u kojoj farmeri zapaljuju otpad kako bi očistili polja. Lokalni zvaničnici tvrde da su posljednjih godina značajno smanjili ovu praksu.

Indijska vlada je također pokrenula svoj nacionalni program čistog zraka 2019. godine, uvodeći strategije u 24 države i sindikalne teritorije za smanjenje koncentracije čestica. Mjere uključuju suzbijanje električne energije iz uglja postrojenja, postavljanje sistema za nadzor vazduha i zabrana spaljivanja biomase.

Zvaničnici su takođe počeli da prskaju vodu po putevima, pa čak i izazivaju vještačkih padavina kako bi se borili protiv zagađenja vazduha u glavnom gradu Indije iako stručnjaci kažu da ovo ne rješava osnovne probleme.

U nekim indijskim gradovima došlo je do poboljšanja kvaliteta zraka sudeći prema vladinim podacima, ali napredak je spor.

Stručnjaci su u prošlosti postavljali pitanje da li Indija ima političku volju da se bori protiv zagađenja.

"Ne postoji nijedna stranka koja je spustila glavu i rekla 'razboljeli smo cijelu zemlju i hajde da to popravimo'", rekao je za CNN prošle godine Jyoti Pande Lavakare, osnivač neprofitne organizacije Care for Air.