Smješten u Gazi
35

Hamas objavio video Izraelca kojeg drže u zarobljeništvu od 2015. godine

V. K.
Izraelski Arap kojeg Hamas drži u zatočeništvu (Screenshot: Jerusalem Post)
Izraelski Arap kojeg Hamas drži u zatočeništvu (Screenshot: Jerusalem Post)
Pripadnici Hamasove brigade Al-Qassam objavili su danas snimak koji prikazuje izraelskog Arapina Hishama al-Sayeda kojeg ova militantna organizacija drži u zarobljeništvu od 2015. godine.

Prema onome što se može vidjeti na snimku, Al-Sayed je snimljen kako leži na krevetu s maskom za kiseonik iz čega se može pretpostaviti kako mu je narušeno zdravstveno stanje.

Povodom objave pripadnika Hamasa oglasili su se i iz Ureda premijera Izraela te su poručili kako je Hamas objavljivanjem ovog videa napravio gnusan čin.

"Dijeljenje videa bolesne osobe je gnusan i očajnički čin. Hisham al-Sayed nije vojnik već mentalno oboljeli državljanin Izraela koji je nekoliko puta prešao granicu i zaputio se prema Pojasu Gaze. Hamas odgađa svaku šansu da dogovor, a njihovi postupci dokazuju da je riječ o kriminalnoj terorističkoj organizaciji", saopćeno je iz Ureda premijera.

Nakon što je objavljen snimak oglasio se i ministar vanjskih poslova Izraela Yair Lapid koji je rekao da Hamas ovim činom krši ljudska prava Al-Sayeda.

"Izrael smatra Hamas direktno odgovornim za nevolje svojih građana. Držati ovog čovjeka u zatočeništvu godinama predstavlja čin nepojmljive okrutnosti. Hamasovi postupci su dokaz da je to odvratna teroristička organizacija", rekao je Lapid.

Inače, smatra se da Hamas pored Al-Sayeda u zarobljeništvu drži još jednog izraelskog državljanina. Prema informacijama Jerusalem Posta riječ je o stanovniku porijeklom iz Etiopije koji se u zarobljeništvu drži od septembra 2014. godine.