Korištena i ranije
297

Hamas prvi put koristio navođene rakete: Crvena strijela pogodila izraelski transporter

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Hamasove brigade al-Qassam objavile su snimak operacije provedene u Rafi u nedjelju, gdje su njihove protuoklopne snage pogodile i uništile oklopni transporter (APC) izraelske vojske.

Ovo je prvi put da je upotrijebljen protutenkovski vođeni projektil (ATGM) u tom području.

Borci Al-Qassama pratili su izraelske snage smještene na palestinsko-egipatskoj granici u nedjelju, prije nego što su ispalili projektil i uništili oklopni transporter.

Snimak otkriva da su pripadnici al-Qassama koristili ono što je njihova vojna medijska jedinica nazvala "Crvena strijela", što je varijanta kineskog HJ-8 ATGM-a. Kao što se vidjelo u napadu, borci al-Qassama nadzirali su položaj oklopnih izraelskih snaga, koje su uključivale Ofek oklopni transporter, koji se obično koristio kao mobilno komandno mjesto.

Kineski HJ-8 se izvozio u razne zemlje i koristio u sukobima poput jugoslavenskih ratova, građanskog rata u Šri Lanki i sudanskih sukoba.

Oklopni transporter temelji se na starijim verzijama borbenog tenka Merkava i opremljen je različitom komunikacijskom opremom, smještenom u dijelu koji zamjenjuje tenkov glavni top.

Koristeći verziju projektila HJ-8, borac al-Qassama je ispalio i usmjerio raketu prema vozilu Ofek, postigavši ​​direktan pogodak koji je kasnije zapalio vozilo.

Projektil HJ-8 korišten u videu je navodno lakša verzija, označena kao HJ-8L, i dizajnirana je za lakši transport, međutim, zadržava velike sposobnosti probijanja oklopa, kao što je vidljivo na snimku.

Izraelske trupe mogle su se vidjeti kako bježe iz područja napada, jer su spasilačke snage kasnije poslane u to područje da izvuku žrtve i uništeno vozilo.

Teren u Gazi i gusta grupacija zgrada učinili su upotrebu ATGM-a nepovoljnom za palestinske frakcije, koji su uveliko ovisili o korištenju improviziranih eksplozivnih naprava i sukobima iz neposredne blizine u kojima su se često koristile lokalno proizvedene i uvezene granate na raketni pogon. (RPG-ovi).

Međutim, južni kraj Rafaha, posebno područje Tal Zua'roba, ima povoljnije uslove za korištenje ATGM-a jer je to područje uglavnom neplodno i nema gusto postavljenih zgrada koje bi mogle blokirati pogled operateru.