"Ukradena pobjeda"
47

Haos u Bjelorusiji nakon izbora: Deseci povrijeđenih i hiljade uhapšenih

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U velikim gradovima diljem Bjelorusije izbili su protesti nakon što je dugogodišnji predsjednik Aleksander Lukašenko osvojio šesti uzastopni predsjednički mandat. Povrijeđeni se broje u desecima, a uhapšeno je oko tri hiljade ljudi

Deseci su ozlijeđeni u sukobima s policijom, a jedna osoba je izgubila život nakon što ju je udario policijski kombi, rekao je danas predsjednik organizacije Proljeće 96.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Neke pristaše opozicijske kandidatkinje Svetlane Tihanovskaje u ponedjeljak u ranim satima u Minsku neslužbeno su proslavili pobjedu na izborima. Tihanovskaja je odbila prihvatiti poraz budući da su državni mediji naveli kako se čini da je Lukašenko dobio više od tri četvrtine glasova pri prebrojavanju, a prema neovisnim anketama ona je vodila u rezultatima.

Budući da su u glavnom gradu kao i drugim gradovima izbili protesti na kojima je bilo nekoliko desetaka hiljada ljudi, Tihanovskaja je pozvala na mir i zamolila sigurnosne snage da se suzdrže od nasilja, prenosi Index.hr.

Grupe za zaštitu ljudskih prava Amnesty International tvitala je jutros da je njezino osoblje svjedočilo kako je na okupljeno mnoštvo u Minsku "bačeno 6 šok-granata i ispaljeno nekoliko metaka". Osim toga "najmanje je šest vozila hitne pomoći jurilo iza policijskih linija dok su zavijale sirene", rekli su.