Skup u Milwaukeeju
40

Harris govorila na njenom prvom predizbornom skupu: Dala neka obećanja i komentarisala Trumpa

S. Š.
Kamala Harris za mjesto prvog mitinga odabrala je Milwaukeej (Foto: EPA-EFE)
Kamala Harris za mjesto prvog mitinga odabrala je Milwaukeej (Foto: EPA-EFE)
Kamala Harris obraća se u Milwaukeeju, Wisconsin, na prvom mitingu od kako se Joe Biden povukao iz predsjedničke utrke, a ona postala favorit da ga zamijeni kao kandidata za budućeg predsjednika SAD-a.
Harris je rekla na skupu u utorak u Milwaukeeju da "put do Bijele kuće ide preko Wisconsina".

"A da bismo pobijedili u Wisconsinu, računamo na vas upravo ovdje u Milwaukeeju. I svi ste nam pomogli da pobijedimo 2020. godine, a 2024. ćemo opet pobijediti", rekla je Harris svojim pristalicama na svom prvom predsjedničkom predizbornom skupu.

Posebno je naglasila da je neizmjerno zahvalna što ima podršku Bidena, a iskoristila je priliku pa se i Bidenu zahvalila na svemu što je do sada uradio.

Kaže, potom, da je jutros saznala da ima dovoljnu podršku delegata da bude kandidatkinja za predsjednicu.

Harris rekla je da je ova predsjednička kampanja fokusirana na dvije vizije: jedna je usmjerena na budućnost nacije i druga koja je fokusirana na prošlost.

"Vjerujemo u budućnost u kojoj svaka osoba ima priliku ne samo da preživi, ​​već i da napreduje", kazala je ona pa prokomentarisala Trumpovu kampanju:

"Donald Trump želi vratiti našu zemlju unatrag", poručila je.

Ona je potom i dala jedno obećanje koje se tiče zabrane pobačaja koje je postavio Trump, a istakla je i da će pomoći u obnavljanju reproduktivnih sloboda.

"A mi koji vjerujemo u reproduktivnu slobodu zaustavit ćemo ekstremne zabrane abortusa Donalda Trumpa jer vjerujemo ženama da donose odluke o svom tijelu, a ne da im njihova vlada govori šta da rade. I kada Kongres usvoji zakon o vraćanju reproduktivnih sloboda kao predsjednik Sjedinjenih Država, potpisat ću ga kao zakon", rekla je Harris i izazvala oduševljenje pristalica u Milwaukeeju

Osim toga, spomenula je i niz problema na kojima je, također, obećala da će poraditi. Tiču se: slobode radnika da se učlane u sindikat, pristupačne zdravstvene zaštite, pristupačne brige o djeci, plaćenog porodičnog odsustva, dostojanstveno penzionisanje, pravo da svaki Amerikanac glasa, sigurnost od oružanog nasilja, zakoni o crvenoj zastavi te univerzalne provjere prošlosti i zabrane napada na oružje, prenosi CNN.