U programu CNN-a
40

Harris nevješto izbjegla direktno pitanje o palestinskim žrtvama i američkim bombama

B. H.
Screenshot: CNN
Screenshot: CNN
Američka potpredsjednica Kamala Harris je izbjegla direktno pitanje o sprječavanju daljnjih palestinskih žrtava uzrokovanih bombama koje finansira SAD u Gazi. Umjesto toga, priznala je gubitke među civilima i naglasivši potrebu za rješenjem u obliku dvije države.

"Reći ću, i mislim da je to u skladu s vašim pitanjem: previše nevinih palestinskih civila je ubijeno", rekla je demokratska predsjednička kandidatkinja tokom CNN-ove emisije u Philadelphiji, saveznoj državi Pennsylvania, ključnoj za predsjedničke izbore 5. novembra.

Njen komentar uslijedio je nakon pitanja sudionika, kojeg je interesovalo šta će učiniti kako bi osigurala da niti jedan Palestinac više ne bude ubijen američkim bombama u Gazi.

"To je neoprostivo, i sada smo na mjestu gdje, sa smrću (vođe Hamasa Yahye) Sinwara, vjerujem da imamo priliku okončati ovaj rat, vratiti taoce kući, donijeti olakšanje palestinskom narodu i raditi na rješenju u obliku dvije države, gdje Izrael i Palestinci, u jednakoj mjeri, imaju sigurnost, gdje palestinski narod ima dostojanstvo, samoodređenje i sigurnost koju s pravom zaslužuju", rekla je Harris ne spominjući američko učešće u naoružavanu Izraela.

SAD se dugo suočava s kritikama zbog svoje bezuvjetne podrške Izraelu u njegovom ratu protiv Gaze od prošlog oktobra, koji je usmrtio više od 42.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Harris je također označila bivšeg predsjednika Donalda Trumpa kao "opasnog", ponovno se osvrnuvši na izvještaje bivšeg šefa osoblja Bijele kuće Johna Kellyja, koji je tvrdio da je Trump govorio s divljenjem o lojalnosti Hitlerovih nacističkih generala.

Na pitanje voditelja Andersona Coopera da li bi bila "više pro-izraelska" od Trumpa ukoliko bude izabrana za predsjednicu, izbjegla je direktan odgovor, umjesto toga fokusirajući se na kritiku Trumpa, ponovivši: "Vjerujem da je Donald Trump opasan."

Rekla je da su mnogi ljudi koji su radili s Trumpom "svi izjavili da je nesposoban i opasan."

"Oni su jasno rekli da on prezire Ustav Sjedinjenih Država. Rekli su da nikada više ne bi trebao služiti kao predsjednik Sjedinjenih Država. Znamo da je to razlog zbog kojeg Mike Pence ne ide s njim opet; zašto je mjesto bilo prazno," dodala je Harris.