Tijesna utrka
29

Harris: Spremni smo i ako Trump ponovo prerano počne tvrditi da je pobijedio

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kamala Haris rekla je u utorak da su "SAD apsolutno spremne" da izaberu prvu ženu za predsjednicu, ali je naglasila da je njen cilj da okrene stranicu za naciju "iscrpljenu" Donaldom Trampom.

Sa dvije sedmice do dana izbora, Haris i Trump intenziviraju napore u različitim državama jer ankete pokazuju tijesnu utrku.

Govoreći na nacionalnoj NBC mreži, Haris je odgovorila sa "apsolutno" na pitanje da li je Amerika spremna da izabere svoju prvu ženu predsjednicu.

"Ljudi su iscrpljeni Donaldom Trumpom i njegovim pristupom, jer se sve vrti samo oko njega", rekla je.

Trump je u obraćanju pristalicama u Sjevernoj Karolini iznio sasvim drugačiju poruku.

"Ovi izbori su izbor između toga da li ćemo imati još četiri godine nesposobnosti, neuspjeha i katastrofe ili ćemo započeti četiri najveće godine u istoriji naše zemlje".

Trka je zasjenjena velikim tenzijama i strahom od nasilja ili Trumpovim odbijanjem da prizna rezultate ako izgubi, kao što nastavlja činiti i nakon poraza od Joea Bidena 2020. godine.

Haris je rekla za NBC da je njena kampanja spremna za scenarij u kojem Trump prerano tvrdi da je pobijedio tokom procesa prebrojavanja glasova koji bi mogao da potraje danima.

Oko 18 miliona Amerikanaca je već glasalo putem pošte ili lično - što predstavlja više od 10 posto ukupnog broja u 2020. godini.

Bez obzira na rezultat, američki birači će 5. novembra ući u istoriju: ili će izabrati prvu ženu predsjednicu zemlje ili će prvog osuđenika smjestiti u Bijelu kuću.