Nesmotrena izjava?
43

Harris u intervjuu s Oprah iznenadila američku javnost: "Svaki uljez će biti upucan"

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Potpredsjednica Kamala Harris izazvala je pažnju tokom intervjua s Oprah Winfrey zbog izjave koja je prema nekima bila nesmotrena, a odnosi se na nedavni atentat na predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa u blizini njegovog doma.

Harris je u četvrtak izdala upozorenje svakom potencijalnom uljezu u kuću: "Ako netko provali u moju kuću, bit će upucan".

Demokratska predsjednička kandidatkinja i vlasnica oružja dala je naizgled nesmotren komentar u intervjuu s Oprah Winfrey pred publikom u studiju uživo kada se razgovor okrenuo zakonima o oružju.

"Vjerojatno to nisam trebala reći. Ali moje osoblje će se time pozabaviti kasnije", kazala je Harris smijući se.

Harris, koja ima snažnu zaštitu američke tajne službe, dala je izjavu usred pojačane zabrinutosti zbog političkog nasilja nakon drugog potencijalnog pokušaja atentata na njezinog protivnika na predsjedničkim izborima 5. novembra, republikanca Donalda Trumpa.

Trump se zalaže za malo ograničenja oružja i streljiva, dok Harris podržava zabranu jurišnog oružja, strože provjere prošlosti kupaca oružja i zakone o "crvenoj zastavici" koji mogu privremeno oduzeti oružje onima koji se smatraju opasnima.

Harris je rekla Winfrey da podržava drugi amandman američkog ustava, koji štiti pravo na posjedovanje oružja.

Harris je spomenula svoje posjedovanje oružja 2019. dok je bila američka senatorica i ponovno u prošlosedmičnoj raspravi s Trumpom, što se činilo kao apel konzervativnijim glasačima.

Harris posjeduje pištolj iz ličnih sigurnosnih razloga, a pohranjen je na sigurnom mjestu u svojoj kući u Kaliforniji.

Harris, bivša okružna tužiteljica San Francisca i nekada glavni tužitelj Kalifornije, govorila je o tome 2019. godine.

"Vlasnik sam oružja i posjedujem pištolj vjerojatno iz razloga zbog kojeg ga mnogi ljudi imaju - zbog lične sigurnosti. Bila sam profesionalni tužitelj", kazala je tada Harris.

Jedna trećina Amerikanaca posjeduje oružje, a oko dvije trećine Amerikanaca podržava strože zakone o oružju, a gotovo 90 posto podržava politike koje bi spriječile mentalno bolesne osobe da nabave oružje, pokazuje Pew Research.