Žestok baraž
0

Hezbolah kao odgovor na smrt pet civila ispalio stotinjak raketa na sjever Izraela

F. H.
Noćno nebo na sjevernom Izraelu
Noćno nebo na sjevernom Izraelu
Hezbolah je u utorak navečer ispalio oko stotinjak raketa na položaje na sjeveru Izraela, a kao povod su naveli odgovor na izraelski napad a Kfar Tbnit u južnom Libanu u kojem su ubijena dva sirijska civila. U odvojenom napadu ubijena su tri sirijska civila.

U prvom napadu Hezbolah je ispalio desetke raketnih artiljerijskih granata tipa Grad na Kirat Shmona u Al-Jalil Panhandleu. Sirene su se oglasile u najvećem izraelskom naselju Al-Jalil Panhandle u 18:55 (po lokalnom vremenu). Izraelski mediji izvijestili su da je na Kiryat Shmonu ispaljeno 40 raketa, od kojih je nekoliko palo na grad uzrokujući materijalnu štetu.

Drugi napad bio je usmjeren na štab 769. teritorijalne brigade u kasarnoj Beit Hillel istočno od Kiryat Shmone, rafalnom paljbom raketa tipa Grad. Sirene su se oglasile u Kiryat Shmoni i Beit Hilleu u 19:23 sati.

Hezbolah je također pokrenuo dvostruke napade na izraelska naselja nakon izraelskog napada na Umm al-Tout, u kojem je ubijeno troje sirijske djece.

Borci Hezbolaha ispalili su još jednu rafalnu paljbu raketa tipa Grad na naselje Kapri u zapadnom Al-Jalilu.

Izraelski mediji izvijestili su da je nekoliko raketa palo u Meron i izazvalo požare, budući da izraelska protuzračna odbrana nije presrela cijeli baraž.