Iznad Tel Aviva dronovi
0

Hezbolah koristio izraelsku "taktiku" pa raketirao Haifu: Tvrde da su gađali tvornicu eksploziva

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Libanski pokret Hezbollah izveo je u subotu raketni napad na vojnu bazu u blizini izraelskog grada Haife. Ovi napadi postali su učestaliji dok Hezbollah pokušava odgovoriti na izraelsku ofanzivu i podržati svog saveznika Hamas, koji se bori protiv izraelskih snaga u Pojasu Gaze.

Izraelske vlasti prijavile su više napada bespilotnim letjelicama iz Libana i Sirije tokom noći, dok su sirene za uzbunu odjekivale širom sjevernog Izraela. Izraelska vojska je objavila da je presrela projektil ispaljen iz Libana.

Napadi dolaze u trenutku kada Izrael obilježava Jom Kipur, najvažniji dan u jevrejskom kalendaru, dok se suočava s međunarodnom kritikom zbog vojnih operacija u Libanu, uključujući incidente u kojima su izraelski vojnici otvorili vatru na pripadnike mirovnih snaga UN-a (UNIFIL).

Hezbolah je upozorio stanovnike Haife i drugih gradova na sjeveru Izraela da se udalje od vojnih postrojenja i baza smještenih unutar civilnih naselja, optužujući izraelsku vojsku da koristi domove civila za stacioniranje svojih trupa.

Ovakva taktika predstavlja pokušaj Hezbolaha da uzvrati na način koji će najviše pogoditi izraelske vojne kapacitete.

Libanski premijer Nadžib Mikati najavio je da će njegova vlada tražiti od Vijeća sigurnosti UN-a novu rezoluciju koja bi pozvala na trenutno i potpuno primirje. Ipak, diplomatski pokušaji za okončanje sukoba u Libanu i Pojasu Gaze za sada nisu dali rezultate.

Izraelska odbrana je tokom noći presrela nekoliko dronova, ali jedan je pogodio zgradu na periferiji Tel Aviva. Dron iz Sirije pao je u nenaseljeno područje okupiranih Golanskih visoravni. Uslijed eskalacije napada, izraelske vlasti su evakuirale hiljade ljudi iz pograničnih područja.