Fadi-1 i Fadi-2
0

Hezbolah u napadu na izraelski vojni aerodrom prvi put koristio nove rakete dužeg dometa

F. H.
Foto: Al Maydeen
Foto: Al Maydeen
Izvori Al Maydeena s terena otkrili su neke od detalja najnovijeg napada Hezbolaha na izraelski vojni aerodrom Ramat David, gdje su rano u nedjelju iskorištene nove vrste teških raketa.

Prema saopćenju, borci Hezbollaha ispalili su desetke raketnih artiljerijskih projektila dugog dometa Fadi-1 i Fadi-2 na stratešku bazu izraelskih zračnih snaga, koja se nalazi istočno od grada Haife.

Smještena u okrugu Nassriyah, u dolini Jezreel, baza je dom nekoliko eskadrila izraelskih zračnih snaga i borbenih aviona F-16 koji su odgovorni za pokretanje napada na libanski teritorij.

Hezbolahova vojna medijska jedinica objavila je video, ističući ključne detalje i informacije o bazi netom nakon što je objavila odgovornost Pokreta otpora za napad.

Zračna baza Ramat David, ili baza Ezer Weizman ili Wing 1, glavna je baza koju izraelske okupacijske snage koriste za zračne operacije u sjevernom smjeru, prema Libanu i Siriji. To je također jedina zračna baza izraelskih zračnih snaga na sjevernim okupiranim teritorijima.

Među eskadrilama koje se nalaze u bazi su 109. eskadrila "The Valley" - operativni borbeni avioni F-16D Barak, 105. eskadrila "Scorpion" - operativni borbeni avioni F-16D Barak i 101. eskadrila "First Fighter" - operativni Borbeni avioni F-16C Barak.

Baza također ugošćuje 160. eskadrilu "Lovac u sjeni" i 157. eskadrilu "Unutar doline", koje upravljaju klasificiranim bespilotnim letjelicama (UAV), i 193. eskadrilu "Branitelji Zapada", koja upravlja helikopterima AS565 Panther, sa zadaćom pomorsko izviđanje.

Štoviše, baza također ugošćuje četiri eskadrile zadužene za podršku na terenu, održavanje i upravljanje operacijama.

Izvori s terena koji su razgovarali s Al Mayadeenom potvrdili su da su rakete lansirane na zračnu bazu Ramat David potječu iz Hezbolahovih složenih podzemnih baza "Imad", u kojima se nalaze višestruki raketni bacači i snage.

Izvori su rekli da je baza Imad 4 prikazana u jednom od Hezbollahovih filmskih videa jedna od desetaka na koje "nisu utjecali svi neprijateljski napadi".

Maydeenovi su naglasili da ovaj napad nije uključivao korištenje precizno navođenih projektila i da je samo preliminarni odgovor na izraelsku agresiju.

Naglašavajući da je napad uslijedio kao odgovor na kontinuirane i velike napade na libanske teritorije, izvori ističu da se u saopćenju Hezbollaha ne spominje odgovor na izraelsku agresiju na južna predgrađa Bejruta niti ubistvo komandanta ili terorističkih napada kroz telekomunikacijske uređaje.

Rakete Fadi-1 i Fadi-2 dugog dometa stavljene su u uporabu prvi put otkako je Hezbolah pokrenuo svoju vojnu kampanju potpore palestinskom narodu, 8. oktobra 2023. godine.

Fadi-1 je raketa kalibra 220 mm koja se lansira iz višecijeevnog bacača raketa (MLR) i jedna je od raketa viđenih u videu Imad 4. Također ima maksimalni domet od 80 km.

Fadi-2 je raketa kalibra 302 mm lansirana iz MLR-a i također je jedna od raketa viđenih u videu Imad 4. Projektil ima najveći domet od 105 km.

Ovi su sistemi pušteni u uporabu u nedjelju kako bi se naglasilo da fronta podrške Hezbolahu, koju izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi okončati, širi domet i ciljeve.