Moćne rakete
15

Hezbolahova tajna prijetnja Izraelu: Pomorske sposobnosti postoje i opasne su

F. H.
Izraelski brodovi (Foto: EPA-EFE)
Izraelski brodovi (Foto: EPA-EFE)
Dužnosnici izraelske mornarice kažu da Hezbolah još uvijek ima funkcionalne pomorske kapacitete te da posjeduju protubrodske projektile i potencijalno mornaričke balističke projektile.

IDF je pomno pratio Hezbolahove pomorske kapacitete tokom posljednjeg desetljeća; većina pozornosti bila je na nadzvučnoj raketi Yakhont ruske proizvodnje, opisanoj kao "noćna mora zapadnih flota".

Prema procjenama, projektil je iz Rusije prodan u Siriju, a zatim je prebačen Hezbolahu.

Hezbolah je razvio tajnu pomorsku jedinicu uz podršku Irana, iako je IDF uspješno umanjio neke od njenih sposobnosti. Pomorska jedinica ima sofisticirane sposobnosti, uključujući obalne napade i napade na plovila. Nabavila je napredne projektile i radare, od kojih su neki slični onima koje posjeduju Huti u Jemenu.

Dužnosnici mornarice vjeruju da je mala vjerovatnost da će Hezbolah pokušati izvesti iznenadni pomorski napad zbog IDF-ove pomorske pripravnosti u blizini libanskih voda.

Hezbollah je pogodio INS Hanit projektilom C-802 tokom Drugog libanskog rata, ali je organizacija od tada unaprijedila svoj arsenal.

Trenutna pretpostavka IDF-a je da je Iran poslao široku paletu projektila Hezbollahu prije i tokom sadašnjeg rata.

"Huti su koristili mornaričku balističku raketu koja je iznenadila mnoge zapadne obavještajne agencije. Ima elektrooptičku sposobnost pronalaženja cilja. Opasan je igrač. Dolazi s vrlo velike visine i spušta se na plovilo pod oštrim uglom. Mornarička Željezna kupola može se nositi s tim, ali to je nov i izazovan prijetnja u areni", kazao je izraelski stručnjak prenosi Jerusalem Post.

Naveo da su bili iznenađeni iranskim projektilima i to što su došli do Huta, te da su Huti se počeli poboljšavati u pogađanju brodova.

"Postoji dokumentacija koja pokazuje da je njihov projektil pogodio brod pod uglom od 40 stepeni, još uvijek je izazov kada se spušta odozgo, to ga je teže presresti, ne samo za odbranu brodova, već i platformi", kazao je stručnjak.