Podržava ih Iran
264

Hiljade boraca iz cijelog Bliskog istoka spremno se pridružiti Hezbolahu ako dođe do totalnog rata

F. H.
Mapa: israelpalestine.liveuamap.com
Mapa: israelpalestine.liveuamap.com
Hiljade boraca iz grupa koje podupire Iran na Bliskom istoku spremne su doći u Liban kako bi se pridružili Hezbolahu u njegovoj borbi s Izraelom ako tinjajući sukob eskalira u pravi rat, rekli su dužnosnici frakcija koje podupire Iran i analitičari.

Gotovo svakodnevne razmjene vatre događale su se duž libanske granice sa sjevernim Izraelom otkako su borci iz Pojasa Gaze pod kontrolom Hamasa organizirali napad na južni Izrael početkom oktobra koji je pokrenuo rat u Gazi.

Situacija na sjeveru pogoršala se ovog mjeseca nakon što je izraelski zračni napad ubio višeg vojnog komandanta Hezbolaha u južnom Libanonu. Hezbolah je uzvratio ispaljivanjem stotina raketa i eksplozivnih dronova na sjeverni Izrael.

Izraelski dužnosnici zaprijetili su vojnom ofanzivom u Libanu ako se pregovorima ne postigne kraj kojim bi se Hezbolah potisnuo od granice.

Tokom prošlog desetljeća, borci iz Libana, Iraka, Afganistana i Pakistana koje podržava Iran zajedno su se borili u 13-godišnjem sukobu u Siriji, pomažući da se ravnoteža preokrene u korist sirijskog predsjednika Bashara Assada. Dužnosnici skupina koje podupire Iran kažu da bi se također mogle ponovno udružiti protiv Izraela.

Vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah rekao je u govoru u srijedu da su čelnici militanata iz Irana, Iraka, Sirije, Jemena i drugih zemalja ranije ponudili slanje desetaka hiljada boraca u pomoć Hezbolahu, ali je rekao da skupina već ima više od 100.000 boraca.

"Rekli smo im, hvala, ali smo preplavljeni brojevima koje imamo", rekao je Nasrallah.

Nasrallah je rekao da borba u sadašnjem obliku koristi samo dio Hezbollahovog ljudstva, očito misleći na specijalizirane lovce koji ispaljuju projektile i dronove.

Ali to bi se moglo promijeniti u slučaju sveopćeg rata. Nasrallah je nagovijestio tu mogućnost u govoru 2017. u kojem je rekao da će borci iz Irana, Iraka, Jemena, Afganistana i Pakistana "biti partneri" u takvom ratu.

Dužnosnici libanskih i iračkih skupina koje podržava Iran kažu da će se borci koje podržava Iran iz cijele regije pridružiti ako izbije rat na libansko-izraelskoj granici. Hiljade takvih boraca već su raspoređene u Siriji i lako bi se mogli provući kroz poroznu i neobilježenu granicu.

Neke od skupina već su izvele napade na Izrael i njegove saveznike. Grupe iz takozvane "osovine otpora" kažu da koriste "strategiju jedinstva arena" i da će prestati se boriti samo kada Izrael završi svoju ofanzivu u Gazi protiv svog saveznika, Hamasa.

"Borit ćemo se (boriti) rame uz rame s Hezbolahom" ako izbije sveobuhvatni rat, rekao je jedan dužnosnik skupine koju podržava Iran u Iraku za Associated Press u Bagdadu, inzistirajući na anonimnosti razgovora o vojnim pitanjima. Odbio je dati dodatne detalje.

Dužnosnik, zajedno s još jednim iz Iraka, rekao je da su neki savjetnici iz Iraka već u Libanu.

Dužnosnik libanske skupine koju podržava Iran, također inzistirajući na anonimnosti, rekao je da bi borci iz iračkih Snaga narodne mobilizacije, afganistanskog Fatimiyouna, pakistanskog Zeinabiyouna i pobunjeničke skupine koju podržava Iran u Jemenu poznati kao Huti mogli doći u Liban kako bi sudjelovali u ratu .

Qassim Qassir, stručnjak za Hezbollah, složio se da se trenutne borbe uglavnom temelje na visokoj tehnologiji kao što je ispaljivanje projektila i da im nije potreban veliki broj boraca. Ali ako rat izbije i potraje dulje vrijeme, Hezbollahu bi mogla trebati potpora izvan Libana, rekao je.

"Nagovještaj o ovoj stvari mogao bi biti (poruka) da su to kartice koje bi se mogle koristiti", rekao je.

Izrael je također svjestan mogućeg priljeva stranih boraca.

Eran Etzion, bivši voditelj političkog planiranja izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, rekao je na panel raspravi koju je u četvrtak organizirao Institut za Bliski istok sa sjedištem u Washingtonu da vidi "veliku vjerovatnost" "rata na više frontova".

Rekao je da bi moglo doći do intervencije Hutija i iračke milicije i "masovnog protoka džihadista iz (mjesta) uključujući Afganistan, Pakistan" u Liban i sirijska područja koja graniče s Izraelom.

Dužnosnici Hezbollaha rekli su da ne žele sveobuhvatni rat s Izraelom, ali ako do njega dođe, spremni su.

"Donijeli smo odluku da će svako širenje, bez obzira koliko ograničeno bilo, biti suočeno sa širenjem koje odvraća takav potez i nanosi velike gubitke Izraelu", rekao je zamjenik čelnika Hezbollaha, Naim Kassem, u govoru prošle sedmice.