Oplakuju ga i rivali
5

Hoće li pogibija Sinwara ujediniti palestinske frakcije: "Pozivamo na zajednički front"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), koja se na međunarodnom nivou smatra jedinim legitimnim predstavnikom palestinskog naroda, u petak je izrazila saučešće povodom "šehidske" smrti vođe palestinskog pokreta Hamas, Jahje Sinwara, i pozvala sve palestinske frakcije na jedinstvo.

PLO je u svom saopćenju zatražila formiranje zajedničkog fronta protiv Izraela s ciljem "ostvarivanja naših punih prava," uključujući pravo na povratak izbjeglica, okončanje izraelske okupacije, i uspostavljanje palestinske države u granicama iz 1967. godine s Jeruzalemom kao nepodjeljivom glavnom prijestolnicom.

Poziv na ujedinjenje svih palestinskih frakcija OOP je obrazložila potrebom za borbom protiv plana Izraela koji ima za cilj protjerivanje Palestinaca iz njihove domovine - bilo iz pojasa Gaze ili sa Zapadne obale.

Prema PLO-u, potrebno je suprotstaviti se i nastojanjima Izraela da izgradi jevrejska naselja u Gazi te proširi konfiskaciju zemljišta i rušenje kuća na Zapadnoj obali i u Jerusalemu.

Fatah, stranka koja podržava predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa, u posebnom saopćenju navela je da izraelska politika "ubijanja i terorizma ne može slomiti volju našeg naroda da ostvarimo naša legitimna nacionalna prava na slobodu i nezavisnost."

Pokret Fatah, koji je vodeća snaga unutar PLO-a i kontroliše Palestinsku samoupravu na Zapadnoj obali, ima zategnute odnose s Hamasom od 2007. godine, kada je Hamas nasilno preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze i uklonio predstavnike Fataha iz upravljanja ovom priobalnom enklavom.

Dok je Fatah, zajedno s drugim frakcijama, član OOP-a, Hamas nije dio te organizacije.