Plan od 15 miliona dolara
35

Holivudski scenarij: Maduro tvrdi da je CIA poslala međunarodni tim da ga ubije

N. Ž.
Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
U Venecueli je početkom septembra uhapšeno više osoba iz SAD-a i nekoliko država u Evropi, a nešto više od mjesec dana nakon ovog događaja, objavljen je i razlog zbog čega su uhapšeni.

Naime, kako tvrdi ministar unutrašnjih poslova Venecuele Diosdado Cabello, uhapšeni su zbog "plana atentata na Madura."

Plan koje su opisale venecuelanske vlasti, a koji liči na scenario holivudskog filma, kaže da je CIA ponudila 15 miliona dolara za bilo kakvu informaciju koja bi dovela do pada Madurove vlasti.

To je iskoristio, prema tvrdnjama Madurove administracije, međunarodni tim koji je uključio dva državljana Španije i jednog državljana Češke, da dođu u Venecuelu i izvrše atentat na dugogodišnjeg lidera ove južnoameričke zemlje.

Rukovodioc tima navodno je bio Wilbert Castaneda, koji je inače i dio američkih Marinaca, elitne jedinice mornarice SAD-a. Iako CIA nije bila formalno dio plana, kako tvrdi Cabello, Castaneda i njegov tim su imali njihovu logističku podršku, koja je uključivala i paket od 400 pušaka američke proizvodnje.

Međutim, tu nije kraj venecuelanske teorije. Uhapsili su još dva državljana SAD-a, pored Castanede, za koje tvrde da su "hakeri koji su napadali sistem prijenosa električne energije" u Venecueli.

Iz SAD-a su, naravno, odbacili ove tvrdnje kao "kategorički netačne", te su se obavezale da će Castanedu i druge američke državljane osloboditi.

Inače, Maduro često spominje CIA-u i druge američke službe kao "predvodnike napada" na njega i njegovu administraciju. U više navrata ih je optužio za pokušaje ubistva, te za organizovanje masovnih protesta protiv njegove vlasti 2019. godine.

Iako njegove tvrdnje nikada ne dolaze uz čvrste dokaze, građani Venecuele često stanu iza svog predsjednika, najviše zbog činjenice da su iz Washingtona u prošlosti koordinirane akcije rušenja režima u Južnoj Americi.