U kratkom periodu
0

Horor u Africi: Serijski ubica usmrtio 42 žene, prva žrtva mu bila supruga

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tijela osam žena skrivenih u vrećama pronađena su na deponiji smeća u sirotinjskoj četvrti Nairobija. U vezi sa slučajem od kojeg se ledi krv u žilama, vlasti su privele muškarca, prema službenim informacijama, "psihopatskog serijskog ubicu".

Osumnjičeni 33-godišnjak je priznao da je prevario, a zatim ubio 42 žene i sakrio tijela na odlagalištu otpada. Ubistva je započeo 2022. godine, a posljednji slučaj dogodio se 11. jula, rekao je u ponedjeljak Amin Mohammed, šef istražnog tijela. Osumnjičeni počinitelj priveden je u nedjelju.

"Imamo posla s psihopatskim serijskim ubicom koji nema apsolutno nikakvog poštovanja prema ljudskom životu", kazao je glavni istražitelj, istaknuvši kako je muškarac priznao i da mu je prva žrtva bila vlastita supruga koju je zadavio, raskomadao, a potom uzeo dijelove tijela na odlagalište. Vlasti su pretražile čovjekov stan, gdje su pronašle mačetu za koju se vjeruje da je korištena za komadanje njegovih žrtava.

Na prethodnoj konferenciji za novinare policija je rekla da je u petak pronašla šest raskomadanih ženskih tijela, a u subotu još dva. Žrtve su bile u dobi od 18 do 30 godina, a već se u početnoj fazi istrage može utvrditi da su sve ubijene istom metodom.

Zločin je potresao stanovništvo u okolici, policija je u nedjelju mogla samo suzavcem rastjerati gomilu razjarenih mještana.

Oštre kritike izazvala je činjenica da se u neposrednoj blizini predmetnog odlagališta nalazi policijska stanica. Nezavisno tijelo za nadzor policije (IPOA) u Keniji objavilo je da istražuje mogućnost da policija ima veze s ubistvima. Prema njihovoj izjavi, na tijelima su vidljivi tragovi mučenja i sakaćenja.

Stotine tijela pronađeno je u masovnoj grobnici u Keniji prošle godine. Većinu žrtava vođa sekte koja je najavljivala smak svijeta izgladnjivao je do smrti, no prema rezultatima obdukcije mnoge su zadavljene ili pretučene do smrti. Vođi sekte Paulu Nthengeu Mackenzieju sudi se za terorizam, ubistvo, okrutnost, zlostavljanje djece i druge zločine.