Posredstvo Irana
0

Huti bi od Rusije mogli dobiti projektile dometa 300 km koji bi bili prijetnja ratnim brodovima

F. H.
Protubrodska raketa P-800 Onyx
Protubrodska raketa P-800 Onyx
Iran je posredovao u tekućim tajnim pregovorima između Rusije i jemenskih Huta o prebacivanju protubrodskih projektila ovoj grupi, rekla su tri zapadna i regionalna izvora, razvoj događaja koji naglašava produbljivanje veza Teherana s Moskvom, piše Reuters.

Sedam izvora reklo je da Rusija tek treba odlučiti prebaciti rakete Yakhon, poznate i kao P-800 Oniks, za koje stručnjaci kažu da bi omogućile da preciznije napada komercijalne brodove u Crvenom moru i poveća prijetnju za ratne brodove koji ih štite.

Wall Street Journal izvijestio je u julu da Rusija razmatra slanje projektila. Uloga Irana kao posrednika nije prethodno objavljena. Hutiji su od novembra pokrenuli ponovljene napade bespilotnim letjelicama i projektilima na brodove u ključnim plovnim kanalima Crvenog mora kako bi iskazali podršku Palestincima u ratu u Gazi s Izraelom.

Potopili su najmanje dva broda i zaplijenili još jedan, remeteći globalnu pomorsku trgovinu prisiljavajući brodarske kompanije da preusmjeravaju teret i, prema izvorima iz industrije, povećali su troškove osiguranja za brodove koji plove Crvenim morem.

Kao odgovor, Sjedinjene Države i Britanija napali su položaje Hutaa, ali nisu uspjeli zaustaviti napade grupe.

Dva regionalna dužnosnika upoznata s pregovorima rekla su da su se Huti i Rusi sastali u Teheranu najmanje dva puta ove godine i da su pregovori o nabavi desetaka projektila, koji imaju domet od oko 300 km, drugi sastanci u Teheranu se očekuju u narednim sedmicama.

Rusija je ranije isporučila projektil Yakhont Hezbolahu koji podržava Iran.

Jedan od izvora rekao je da su pregovori započeli za vrijeme iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći u maju.

"Rusija pregovara s Hutimao prijenosu nadzvučnih protubrodskih projektila Yakhont. Iranci posreduju u pregovorima, ali ne žele imati njihov potpis na tome", kazao je jedan izvor.