Direktni pogoci
0

Huti objavili snimak napada na naftni tanker, kažu da je kompanija koristila izraelske luke

F. H.
Screenshot
Screenshot
Tri su požara planula na naftnom tankeru koji plovi pod grčkom zastavom u Crvenom moru, saopćio je Pomorski trgovački odjel Velike Britanije, nakon što su spasioci evakuirali njegovu posadu nakon napada jemenskih Huta.

Huti, koji kontroliraju najmnogoljudnije regije Jemena, rekli su u četvrtak da su napali naftni tanker Sounion kao dio njihove 10-mjesečne kampanje protiv komercijalnog brodarstva kako bi podržali Palestince u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi.

Huti su prvi put oštetili tanker u srijedu ponovljenim napadima koji su uzrokovali požar i gubitak snage motora. Evropski ratni brod kasnije je spasio svoju posadu od 25 članova. Brod bez posade bio je usidren između Jemena i Eritreje, rekao je Reutersu u četvrtak pomorski sigurnosni izvor.

U petak je UKMTO rekao u upozorenju da je primio izvještaje o tri požara na brodu, koji "čini se da pluta". Kasnije tokom dana, Hutiji su objavili video na društvenim mrežama na kojem se vidi kako napadaju tanker.

Oštećeni tanker, koji prevozi 150.000 metričkih tona sirove nafte, predstavlja opasnost za okoliš, saopćila je pomorska misija EU-a Aspides na Crvenom moru.

"Potencijalno izlijevanje moglo bi dovesti do katastrofalnih posljedica za morski okoliš u regiji", rekla je uprava za luke i slobodne zone Džibutija u objavi na društvenoj mreži X u petak.

Najveće zabilježeno izlijevanje s broda bilo je 1979. godine, kada je oko 287.000 tona nafte iscurilo iz Atlantic Empress nakon što se sudario s drugim brodom za prijevoz sirove nafte u Karipskom moru kod obale Tobaga tijekom oluje, prema Međunarodnoj federaciji vlasnika tankera za onečišćenje.

Sounion je treći brod kojim upravlja Delta Tankers sa sjedištem u Ateni koji se našao pod napadom Huta ovog mjeseca.

Huti su rekli da su napali tanker dijelom zato što je Delta Tankers prekršio zabranu "ulaska u luke okupirane Palestine", rekao je vojni glasnogovornik Hutija Yahya Saree u televizijskom govoru.

"Delta Tankers čini sve što može kako bi premjestio plovilo (i teret). Iz sigurnosnih razloga, nismo u poziciji davati daljnje komentare", rekla je kompanija u saopćenju u petak.