Nisu uzdrmani
4

Huti odgovorili Amerikancima zbog stavljanja na crnu listu: Napadi na brodove neće prestati

F. H.
Vježba vojske Huta (Foto: EPA-EFE)
Vježba vojske Huta (Foto: EPA-EFE)
Američki State Departmant donio je danas odluku o ponovnom stavljanju Huta na listu terorističkih organizacija, nakon što su 2021. godine bili skinuti sa liste. Huti su poručili da to neće zaustaviti njihove napade u Crvenom moru.

"Američko ponovno označavanje jemenskih Huta terorističkom grupom neće utjecati na operacije pobunjenika da spriječe izraelske brodove ili brodove koji idu prema Izraelu da pređu Crveno more, Arapsko more i tjesnac Bab el-Mandeb", rekao je glasnogovornik Huta Mohammed Abdulsalam prenosi Reuters.

Bidenova administracija danas je vratila iransku miliciju Hute na popis terorističkih grupa, rekli su američki dužnosnici, u posljednjem pokušaju Washingtona da zaustavi napade Houthi snaga na brodove u znak otpora zbog izraelskog rata napada na Pojas Gaze.

SAD i Velika Britanija su prošle sedmice započeli sa izvođenjem zračnih napada na položaje Huta u Jemenu, ali je grupa nastavila sa napadima na brodove koji plove ka Izraelu ili su vezani za Izrael. Nakon napada SAD i Velike Britanije Huti su najavili da će meta njihovih napada biti i američki i britanski brodovi.

Uslov koji Huti stavljaju za prestanak napada jeste prestanak izraelske ofanzive na Pojas Gaze.

Huti i grupe okupljene oko njih kontrolišu sjeverni dio Jemena, glavni grad Sanu i veći dio populacije. Južni dio se nalazi uglavnom pod kontrolom međunarodno priznate vlade koju podržava Saudijska Arabija.