Po uzoru na Ruse
246

I Bjelorusi objavili koje države smatraju neprijateljskim

B. R.
Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je Rusija objavila koje države smatra neprijateljskim, to je učinila i Bjelorusija. Bosna i Hercegovina nije među tim zemljama.

Neprijateljskim nisu ocijenjene ni Srbija ni Hrvatska ni Ukrajina, ali jesu Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija. Na vrhu popisa je Australija, a slijede je Kanada, Lihtenštajn, Norveška, Novi Zeland, Island, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Švicarska.

Rusija, koja je bliska saveznica Bjelorusije, je prošli mjesec objavila popis zemalja koje neprijateljske djeluju protiv, kako je navedeno, Rusije, ruskih kompanija i stanovnika.

Od 10. aprila Rusi i njihove kompanije će morati podnijeti specijalni zahtjev da bi mogli poslovati s "neprijateljskim subjektima". Osim toga, ruski predsjednik Vladimir Putin je potpisao dekret kojim je odlučeno da državljani "neprijateljskih zemalja" moraju imati vizu za ulazak u Rusiju.

Nije poznato šta će značiti bjeloruska lista neprijateljskih država. Riječ je o reakciji Rusije i Bjelorusije na sankcije koje im je Zapad izrekao zbog agresije Rusije na Ukrajinu, prenosi list Jerusalem Post.