Otvorena podrška BiH
41

I pored poraza Konzervativaca, bosanska saveznica Alicia Kearns zadržala mandat u Parlamentu

F. H.
Foto: Twitter/ Alicia Kearns
Foto: Twitter/ Alicia Kearns
Britanski Konzervativci su doživjeli kolosalan poraz na izborima te će novu vladu Velike Britanije formirati Laburisti, ali uprkos stranačkom kolapsu Alicia Kearns koja se istaknula u vezi sa pitanjima vezanim za Zapadni Balkan uspjela je da sačuva svoje mjesto u parlamentu.

Alicia Kearns osvojila je mjesto u Rutlandu i Stamfordu na općim izborima s 21.248 glasova ili 44 posto. Ona je prva zastupnica u novoformiranoj izbornoj jedinici, uspostavljenoj tokom prošlogodišnjeg pregleda granica.

"U protekle četiri godine niti jedan dio naše zajednice nisam uzimala zdravo za gotovo i uoči izbora nismo mogli učinio više. Kucali smo na vrata po svim vremenskim prilikama - po tuči i opeklinama od sunca. Pedeset posto izborne jedinice za mene je novo područje i teško je kada ljudi ne znaju ko ste", kazala je Kerns.

Ukupan broj glasova na tom području bio je 48.747, od čega je 170 bilo neispravnih glasačkih listića. Na izborima u decembru 2019. Kearns osvojila je mjesto u Meltonu i Rutlandu sa 63 posto glasova.

Kerns je u prethodnom mandatu bila Predsjedavajuća Komiteta za vanjske poslove Donjeg doma Parlamenta Velike Britanije i često je komentarisala politička dešavanja u Bosni i Hercegovini. Održala je i niz sastanaka sa domaćim političkim dužnosnicima uključujući i članove Predsjedništva Denisa Bećirovića i Željka Komšića.

U svojim aktivnostima je više puta naglašavala na opasnosti destabillizacije na Balkanu i iskazivala podršku Bosni i Hercegovini.