Napad na Bejrut
72

IDF: Eliminisali smo kompletan lanac komande i vodeće operativce elitne jedinice Hezbolllaha

M. G.
Foto: X
Foto: X
Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su smrt Ibrahima Aqila, visokog komandanta Hezbollaha, u izraelskom zračnom napadu na Bejrut. Također, dodali su da su eliminisali kompletan lanac komande i vodeće operativce te jedinice.

U saopćenju koje je putem platforme X izdao glasnogovornik IDF-a, Daniel Hagari, navodi se:

"Uz precizne obavještajne podatke Obavještajne divizije, lovački avioni zračnih snaga pogodili su područje Bejruta i eliminisali Ibrahima Aqila, šefa operativnog tima terorističke organizacije Hezbollah i vršioca dužnosti komandanta specijalnih snaga Radwan jedinice. U napadu su zajedno s Aqilom eliminisani i vodeći operativci i lanac komande Radwan jedinice."

Ovaj zračni napad dogodio se u petak poslijepodne, a izraelska vojska ga je opisala kao "ciljani napad". Prema izvještaju libanske Nacionalne novinske agencije (NNA), četiri rakete pogodile su zgradu u naselju Dahieh, južno od Bejruta. Hitne službe prevozile su ranjene s mjesta događaja, dok su vlasti pozvale građane da ostanu kod kuće kako bi putevi bili prohodni za hitne timove.

Prema Ministarstvu zdravlja Libana, u napadu je poginulo osam osoba, dok je 59 ranjeno. NNA je izvijestila da je među poginulima najmanje petoro djece, a očekuje se da će broj žrtava porasti s obzirom na to da su spasioci još uvijek na terenu.

Napad je izvršen u vrijeme najveće gužve, nešto prije 16 sati, u blizini džamije al-Kaem u naselju Haret Hreik, rezidencijalnom dijelu južnog Bejruta. Reuters, pozivajući se na libanske sigurnosne izvore, izvijestio je da je napad bio u blizini objekta povezanog s Hezbollahom.

Ovo je treći izraelski zračni napad na Bejrut otkako su 8. oktobra počeli sukobi između Hezbollaha i Izraela.