Ubijen u Gazi
0

IDF objavio video posljednjih trenutaka Yahye Sinwara: Pokušao štapom oboriti dron

M. G.
Izraelska vojska objavila je video koji prikazuje posljednje trenutke prije smrti Yahye Sinwara, šefa političkog biroa Hamasa. Na snimku se vidi Sinwar, maskiran i sjedeći na sofi, kako pokušava oboriti mali dron koji je snimao prizor.

Sinwar je zadobio teške povrede kada je izraelski tenkovski projektil pogodio kuću u kojoj se nalazio. Nakon napada, izraelska pješadijska jedinica poslala je dron kako bi provjerila ko je unutar zgrade. Na snimku se vidi kako Sinwar pokušava udariti dron štapom, dok je istovremeno sjedio na sofi s ozbiljnom povredom ruke, iz koje je obilno krvario.

Sinwar je ubijen u Gazi, kako je saopćila Izraelska radiodifuzna agencija, u operaciji koja ga je ciljano eliminisala u oblasti Tel al-Sultan u Rafahu. U ovoj operaciji učestvovale su jedinice padobranaca, Bataljon 450 i Kfir jedinica.

Izraelski mediji objavili su fotografiju Sinwarovog tijela okruženog vojnicima unutar zgrade. Tijelo je identificirano zahvaljujući istražiteljima koji su ga ranije ispitivali tokom njegovog zatvora u Izraelu, a potvrdu identiteta pružili su DNK test i analiza zuba.

Sinwar je bio ključna meta Izraela od početka nedavnih sukoba, posebno nakon što je optužen za organizaciju napada 7. oktobra, u kojem je poginulo 1.200 osoba.