Nejasna situacija
1

Igra živaca: Detalje ruske invazije znaju svi, osim onih kojih se to najviše tiče

V. K.
Biden, Zelenski i Putin - tri najčešće spominjana čovjeka u posljednjem periodu (Foto: EPA-EFE)
Biden, Zelenski i Putin - tri najčešće spominjana čovjeka u posljednjem periodu (Foto: EPA-EFE)
Tenzije između Rusije i zapadnih zemalja oko trenutne situacije u Ukrajini vjerovatno su na najvišem nivou još od 2014. godine, a sve se češće u posljednjih nekoliko dana govori o tome da je Rusija definitivno odlučila pokrenuti invaziju ovu zemlju.

Iako se u Ukrajini od 2014. godine malo toga riješilo, te je separatistički Donbas i dalje u svojevrsnom političkom vakumu, nikada se više u Ukrajini nije "zveckalo oružjem" kao u posljednjih nekoliko mjeseci.

Uprkos brojnim diplomatskim naporima u posljednjem periodu, te brojnim i često dosadnim sastancima zapadnih zvaničnika s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrom ili prvim čovjekom Rusije Vladimirom Putinom, čini se kako se priča uvijek vraća na početak - strah od ruske invazije na Ukrajinu.

I dok s jedne strane ruski zvaničnici uporno ističu kako Rusija ne planira pokretanje bilo kakve invazije na Ukrajinu, istovremeno se oko ukrajinske granice, ali i u Bjelorusiji nalazi desetine hiljada ruskih vojnika.

Volodimir Zelenski posjetio vojnike na jugu Ukrajine (Foto: EPA-EFE)
Volodimir Zelenski posjetio vojnike na jugu Ukrajine (Foto: EPA-EFE)

Dio ovog kontingenta svakako učestvuje u vojnim vježbama Rusije i Bjelorusije gdje se procjenjuje da u ovom trenutku boravi oko 30.000 ruskih vojnika, međutim, zapadni zvaničnici postavljaju pitanje šta je sa ostatkom vojnih snaga i brojnim naoružanjem i tenkovima koji se nalaze u blizini ukrajinske granice.

"Ruske snage su sada u poziciji da mogu pokrenuti veliku vojnu akciju. Očigledno je da ne možemo predvidjeti budućnost, ne znamo šta će se tačno dogoditi, ali rizik je sada dovoljno visok, a prijetnja dovoljno neposredna", rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Ipak, u kontekstu ukrajinske krize, američki stavovi o "postojanju neposredne opasnosti od ruske invazije na Ukrajinu" traju već nekoliko mjeseci. Još u decembru, američki zvaničnici su u saradnji s ukrajinskim vojnim zvaničnicima tvrdili kako će Rusija za invaziju biti spremna još sredinom januara.

Invazija nije izvršena, a može se reći kako je najveću štetu u svemu snosila Ukrajina čiji je predsjednik Volodimir Zelenski na iznenađenje svih napao zapadne zvaničnike zbog njihovih stavova o mogućnostima ruske invazije na Ukrajinu.

Ruske trupe na Krimu (Foto: EPA-EFE)
Ruske trupe na Krimu (Foto: EPA-EFE)

"Vjerovatnoća od napada definitivno postoji i nije nestala. Međutim ona je jednako ozbiljna kao i 2021. godine i ne vidimo veću eskalaciju od one koja je postojala prošle godine", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je također uputio kritike zapadnim medijima, ali i šefovima država koji bi htjeli uvjeriti ljude da je rat već počeo.

"Ova panika, koliko zapravo košta našu državu? Najveći rizik za Ukrajinu je destabilizacija situacija unutar zemlje, a ne strahovi Zapada od ruske invazije na ovu istočnoevropsku državu", stava je ukrajinski predsjednik.

Nekoliko sedmica kasnije, situacija je gotovo pa identična. "Igra živaca" između Rusije i Zapada, ponovo se obija o glavu Kijevu. Američki zvaničnici tvrde kako će Rusija u narednim danima izvršiti invaziju na Ukrajinu, kao datum se čak spominje i 16. februar, ali ukrajinske zvaničnike o tome očigledno još uvijek niko ne obavještava.

Tim povodom, ponovno se oglasio Volodimir Zelenski koji je "napao" Zapad zbog navoda o invaziji te je, što je i očekivano, tražio od SAD-a i saveznika da mu u uvid dostave čvrste dokaze koji se tiču invazije Rusije na Ukrajinu.

Pirpreme u Ukrajini uveliko su u toku, ali da li će do invazije doći? (Foto: EPA-EFE)
Pirpreme u Ukrajini uveliko su u toku, ali da li će do invazije doći? (Foto: EPA-EFE)

"Razumijemo da rizici postoje i razumijemo sve rizike. Trenutno je najveći neprijatelj naroda panika u državi. Sve ove informacije izazivaju paniku i ne pomažu nam. Ako vi ili bilo ko drugi imate dodatne informacije o stopostotnoj šansi za invaziju, dajte nam na uvid sve te podatke", poručio je Zelenski.

I dok ukrajinski predsjednik i dalje traži od Zapada detaljne informacije o ruskim aktivnostima, na relaciji Moskva - Washington u toku je igra gluhih telefona. "Zvecka" se oružjem, predviđaju se datumi napada, prijeti se sankcijama, ali se isto tako šalje poruka kako je diplomatsko rješenje problema još uvijek moguće.

U svemu tome, Ukrajina kao najvažniji faktor i zemlja o čijoj se sudbini odlučuje, čini se kako se i dalje nalazi "ni na nebu, ni na zemlji".

Osuđena je na tumačenje poruka Istoka i Zapada, dok pravih i detaljnih informacija, sudeći prema izjavama ukrajinskog predsjednika, još uvijek nema. "Đekna još nije umrla, a ka' će ne znamo", otprilike tako izgleda i trenutna perspektiva Ukrajine i čekanje informacija o ruskoj invaziji na ovu zemlju.