Komisija za nadzor OSA-e
0

Ilija Cvitanović o moldavskim podacima: U BiH nisu postojali kampovi, ali su boravile sumnjive osobe

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Ilija Cvitanović je komentarisao navode koji su se pojavili u medijima o postojanju kampova za obuku osoba koje su trebale da djeluju tokom izbora u Moldaviji.
"U proteklom periodu se često u javnosti pojavljivalo prilično neodgovornih izjava o različitim kampovima u Bosni i Hercegovini. Agencija koja je nadležna za to i za procjenu sigurnosti i koja bi morala prati ta događanja je Obavještajno-sigurnosna agencija. Direktor OSA-e je danas i to je ono što i ja mogu reći u javnost kazao članovima Komisije da su prije nekih 60-ak dana u Bosni i Hercegovini postojali neki ljudi, strani državljani koji se mogu identificirati kao osobe koje mogu sudjelovati u organizaciji nekih skupina koje bi mogle u nekom trenutku djelovati elementima protiv javnog okupljanja", poručio je Cvitanović.

On je naveo da nisu dobili detalje s obzirom da su stvari operativne, ali da ne postoje kampovi kakve su opisale moldavske sigurnosne službe, međutim da u jednom trenutku su boravili u Bosni i Hercegovini sumnjivi strani državljani s istoka.

"Postoji utemeljenje, ali to nisu kampovi već osobe koje su strani državljani i koje su boravile u Bosni i Hercegovini i utvrđuje se razlog njihovog boravka", podvukao je Cvitanović.

Prema saznanjima Klix.ba postoje indicije da su se aktivnosti odnosile na operacije vezane za razbijanje ili pravljenja protesta u političke svrhe.